Dosarul distrugerii operelor lui Brâncuși, din nou pe masa procurorilor
Șase ani au trecut de când operele din piatră ale lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu au fost spălate cu jet de apă sub presiune. După ani de așa-zise cercetări, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a clasat dosarul penal privind spălarea cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor.
Grupul de Acțiune în Interes Public, condus de jurnalitul Narcis Daju, a reușit pentru a doua oară să îi convingă pe judecători să retrimită cauza la procurori. Va cere ca, de această dată, dosarul să fie strămutat la o altă unitate de parchet, din alt județ.
Jurnalistul a mulțumit judecătorului pentru decizie. “Miercuri, judecătorul Alexandru Bogdan Popescu a admis cererea Asociației Grupul de Acțiune în Interes Public de desființare a soluției de clasare dispuse, după șase ani de așa-zise cercetări, de procurorii Onescu și Teodorescu, și a dispus reluarea cercetărilor. Mulțumesc și avocatei Laura Dragotescu, care a reprezentat pro-bono asociația noastră și ne-a sprijinit necondiționat în demersurile noastre de înfăptuire a justiției față de cei care batjocoresc Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu. După șase ani, cei care au distrus operele prin spălare cu jet de apă sub presiune n-au pățit, încă, nimic. Din contră, sunt angajați tot în cuibarul de paraziți de la Centrul Brâncuși, și continuă ”să se ocupe” de opere”, a spus Daju.
Operele lui Brâncuși au fost afectate după spălarea cu jet de apă, dar procurorilor gorjeni nu li s-a părut o problemă, pe motiv că reparația prin chituire a costat 255 de lei. Chiar dacă ar fi fost așa, nu vorbim de un zid, ci de o operă de artă. Pe de altă parte, jurnalistul a demosntrat că de fapt chituirea a costat 255 de euro pe 30 de centimetri pătrați, suprafața desfășurată a operelor fiind de zeci de metri pătrați. (R.S.)