Directoarea generală a UNESCO, amenințată cu moartea

Ambasadorul Israelului pe lângă UNESCO, Carmel Shama-Cohen, a afirmat luni că directoarea generală a acestei organizații, Irina Bokova, a fost amenințată cu moartea după ce și-a exprimat rezervele în privința unui proiect de rezoluție în legătură cu locurile sfinte de la Ierusalim.

Textul, prezentat de șapte țări arabe, a fost adoptat joi de o comisie a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și denunțat imediat de Israel ca negând legătura milenară dintre evrei și Ierusalim.

El urmează să facă marți obiectul altui vot, de această dată pentru eventuala adoptare definitivă de către Consiliul Executiv al UNESCO, reunit în ședință plenară.

"Țările arabe se comportă cu maniere abjecte de criminal împotriva restului lumii și a conducerii UNESCO. Directoarea generală (Irina Bokova) a primit amenințări la viața ei, iar protecția sa a trebuit întărită", a declarat luni ambasadorul la postul național de radio din Israel.

"Aceste amenințări i-au fost adresate în urma criticilor pe care le-a formulat" la adresa voturilor care au avut loc joi în comisie, a adăugat Carmel Shama-Cohen.

După adoptarea, joi, în comisie a două proiecte de rezoluție asupra "Palestinei ocupate" (24 de voturi pentru, șase împotrivă și 28 de abțineri), Israelul a anunțat că își suspendă cooperarea cu UNESCO, organizație cu sediul la Paris.

Iritarea Israelului a fost provocată de dispozițiile referitoare la Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului ocupată de Israel din 1967 și între timp anexată, anexare considerată ilegală de ONU.

Esplanada Moscheilor este al treilea loc sfânt al islamului și situl cel mai sacru pentru evrei care îl venerează sub numele de Muntele Templului.

Iordania administrează situl, dar Israelul deține controlul asupra căilor de acces în zonă.

Textul votat joi la UNESCO denunță incursiunile israeliene pe Esplanada Moscheilor, restricționarea accesului credincioșilor musulmani și îngrădirea autorității Iordaniei.

În ziua votului, Irina Bokova s-a delimitat de acest text, estimând că "patrimoniul Ierusalimului este indivizibil" și că "fiecare comunitate are dreptul la recunoașterea explicită a istoriei și legăturilor sale cu orașul".

"Negarea, abandonarea sau ștergerea tradițiilor evreiești, creștine sau musulmane subminează integritatea sitului", a afirmat ea, potrivit AFP. (A.P.)

Vizualizări: 473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: