De ce s-au schimbat dopurile de la sticlele de apă și suc!
În ultima perioadă tot mai mulți producători se aliniază noilor directive cu privire la ambalajele din plastic. Dopurile sticlelor de apă și suc devin astfel atașate de sticlă și deschiderea lor pare puțin mai dificilă până când consumatorii se vor obișnui.
Românii au observat în ultima vreme că tot mai multe sticle de plastic au dopuri atașate, care nu mai pot fi desprinse atât de ușor de pe sticlă.
Aceasta va deveni o regulă generală din 2024 când toate băuturile vor avea dopuri lipite de PET-uri.
Măsura a fost impusă pentru a proteja mediul înconjurător și animalele care înghit dopurile și mor. Până în 2024, când regula devine obligatorie, mai multe companii producătoare au decis să nu mai aștepte și să aplice deja acest sistem.
Conform Euronews.ro, nu toți românii sunt încântați, însă un lucru este clar, toată lumea se va conforma. Experții de mediu subliniază că această măsură va proteja animalele, care găsesc de obicei dopurile aruncate aiurea și le înghit. Regula se va aplica tuturor sticlelor de băuturi până în trei litri, potrivit sursei citate.
Nu doar România va face această schimbare, ci toate statele membre ale Uniunii Europene. În țări ca Italia sau Germania aceste măsuri au fost deja implementate de ani buni. Românii vor intra în rând cu lumea doar din 2024, momentul în care toate sticlele vor avea dopuri atașate.
”Capacul atașat de sticlă permite astfel o colectare mai ușoară a sticlelor de PET și în vederea transmiterii și trimiterii lor la reciclare. Facilitează acest proces de colectare și reciclare a sticlelor de PET, inclusiv cu capacul. Într-adevăr, poate părea deranjant la început, până când te obișnuiești cu această mică schimbare”, a explicat Alice Nichita, director de sustenabilitate în cadrul unei companii.
În ceea ce privește românii, aceștia se adaptează diferit la noua regulă și părerile sunt împărțite. Unii dintre ei consideră că sticlele sunt mai greu de desfăcut dar alții apreciază că nu se mai pierd capacele.
Scepticismul românilor nu surprinde, în condițiile în care țara noastră este la coada Europei când vine vorba de reciclare sau colectare selectivă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că rata de colectare din țara noastră este de doar 12%.