Cum se pregătește Armata în lupta cu Covid-19
Ministerul Apărării Naționale a produs în timp record un prototip de izoletă, care urmează a intra în producție. La București construiește un spital de campanie, dar în județele de graniță medicii militari sunt implicați în monitorizarea românilor care intră în țară.
Cercetătorii militari au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).
Cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).
Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.
Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.
Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM “.
S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.
Corturi militare la mai multe spitale
Forţe şi mijloace aparţinând Ministerului Apărării Naţionale au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru instalarea corturilor destinate triajului epidemiologic în facilităţi medicale civile şi militare din ţară situate în orașele Bucureşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Timișoara și Toplița. Astfel, peste 20 de spitale civile și militare din țară au instalate asemenea corturi.
Spitalul Militar Timișoara trimite zilnic echipe formate din medici și asistenți medicali la Vama Cenad pentru realizarea triajului epidemiologic.
În București este construit un spital mobil, din containere și corturi. Acolo vor fi duși pacienții atunci când numărul celor infectați va fi peste capacitatea actualelor spitale.
Militarii Batalionului 96 Geniu contiună să amenajeze căile de acces pentru ca totul să fie gata în cel mai scurt timp.