Cum să îți protejezi conturile de social media

Internetul a adus cu el şi reţelele sociale şi miliarde de utilizatori ale unor conturi de social-media. Aşadar viaţa fără rețele sociale e mai greu de conceput în actuala conjunctură şi este necesar ca fiecare să îşi protejeze cât mai bine conturile personale.

Cu toţii ne-am apropiat mai mult de social-media în perioada de pandemie, date fiind restricţiile de circulaţie. Dar au crescut şi riscurile la care ne expunem pentru că sunt tot mai mulți cei care încearcă să acceseze, ilegal, datele altor persoane. Sigur că astfel de fapte sunt pedepsite de legislaţia în vigoare dar până acolo ar fi mult mai bine să ştim fiecare cum ne putem proteja.  

Răzvan Mureşan, manager la Bitdefender, are câteva sfaturi utile în acest sens. Cel mai important este să evităm să avem o parolă unică, aceeaşi pentru toate conturile, cum mulţi dintre noi obişnuiesc. E recomandată o parolă complexă de cel puţin zece caractere, care să conţină litere mari, mici, cifre şi caractere speciale. Poate fi o propoziţie mai degrabă decât un cuvânt. Este important, de asemenea, să fim foarte atenţi la mailurile primite. Resetarea parolelor trebuie să se facă direct din contul de Facebook sau Instagram, nu dintr-un link dubios venit de pe o adresă de mail la fel de dubioasă. Asta pentru că multe persaoane cad în capcană şi îşi dau userul/parola către atacator, cel care fraudează.

Şi atacatorii trebuie să afle că persoana care încearcă să spargă un cont de social media riscă o pedeapsă cu închisoarea, de la doi la şapte ani pentru infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută şi pedepsită de Codul penal. În ultimii ani s-au pronunţat tot mai multe astfel de sentinţe pentru cei care au spart conturile altor persoane. Şi nu e vorba de persoane care sparg conturi de instituţii ci de oameni obişnuiţi, cum ar fi un bărbat care a spart contul fostei iubite, acesta primind doi ani de închisoare. În plus, cine face un cont pe o rețea socială cu datele altei persoane poate răspunde penal, atât timp cât nu are acordul celeilalte persoane.

În toată lumea 3,8 miliarde de persoane sunt active în social media.

Vizualizări: 773

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: