Cum găsim oamenii buni în partidele stricate

Duminică vor fi alegeri și este aproape imposibil de spus cine le va câștiga. Institutele sociologice serioase se feresc să apară în spațiul public cu sondaje, pentru că este posibil ca, pe fondul unei prezențe reduse la vot, rezultatul să fie mult diferit de cel de la alegerile locale.

Au trecut doar două luni și ceva de la locale, și atunci s-a crezut că va fi prezență mică, dar până la urmă a fost în linie cu alte scrutinuri. Între timp a crescut numărul de infectări, vremea s-a răcit, iar campanie de la om la om s-a făcut într-o mult mai mică măsură.

Candidații, primarii, șefii de partide spun că se așteaptă la o prezență la vot de 35%. Extrem de puțin. PSD era campion la cărat oamenii la vot. Are un aparat de partid antrenat în acest sens, dar puțini sunt primarii care au mai mers din poartă în poartă pentru a pregăti terenul.

PNL este la guvernare, adică la butoane. În ultimul an a încercat să se pună bine cu bugetarii, ignorându-și propriul electorat uneori, iar asta poate da unele rezultate. Liberalii acreditează mereu ideea că, indiferent cine va fi pe primul loc la alegeri, Iohannis va nominaliza premier de la PNL, iar bugetarii ar putea merge cu partidul care va conduce instituțiile în următorii patru ani. PNL este însă pe un trend descendent accentuat și va avea un rezultat mai slab decât la alegerile locale, întrebarea fiind doar cât de slab.

Alianța USR-PLUS apare pe creștere în toate sondajele. Cei nemulțumiți de PNL se duc spre această alianță, oricât de mult înceară Rareș Bogdan și alți peneliști să îi orienteze către AUR, genul de partid naționalist creat de sistem.

Pro România și PMP sunt undeva la limita pragului electoral, ceea ce s-a văzut și la alegerile locale. Este greu de spus dacă, pe fondul absenteismul care se anunță, electoratul lui Ponta și Băsescu va merge la vot.

Dintre partidele neparlamentare, apar în unele sondaje doar PER și AUR. Partidul Ecologist Român a strâns laolaltă mai multe formațiuni mici, printre care ADN, BUN sau ANA, dar trebuie să își dubleze scorul de la alegerile locale ca să intre în parlament. Cumva, dacă se mobilizează bine, pe fondul absenteismului masiv, partidele mici pot produce surpriza, deși este greu câtă vreme acestea nu au acces la resurse și la media. În aceeași situație este și AUR, care a avut totuși o campanie electorală vizibilă pe facebook, care pare să fi costat mulți bani, vizibilitatea acestui partid pe media tradițională fiind însă limitată.

Mai sunt și alte partide mici, unele interesante, dar care nu au nici măcar șanse teoretice să facă pragul electoral.

Una peste alta, calculele se fac la o prezență la vot de 35-40%. Dacă am vota toți, dacă ne-am informa cât de cât, poate că am ieși din alternanța asta PSD - PNL, pe care o avem de 30 de ani, sub diverse denumiri. Am văzut ce pot face aceste partide când au prea multă putere și poate că nu ar fi rău să intre mai multe partide mici în parlament, că din cearta lor pe putere măcar o să aflăm mai multe despre unii și despre alții. Altfel, speranță pentru o viață mai bună în următorii patru ani nu este, indiferent cine va câștiga, pentru că în toate partidele sunt mai multe mere stricate decât bune. Cel mai bine ar fi să votăm oamenii buni, indiferent de partidul în care sunt, pentru că doar astfel s-ar putea să avem o șansă.

Vizualizări: 2,941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: