Cum este aplicat transferul contribuțiilor la salariații CE Oltenia
Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au convenit o manieră originală de aplicare a legii privind transferul contribuțiilor de la angajat la angajator. Guvernul a recomandat creșterea salariilor brute, cu valoarea taxei care a fost mutată în sarcina salariatului. Cei peste 13.500 de salariați ai CE Oltenia vor rămâne cu aceleași salarii brute, deci cu un net mult mai mic, compania angajându-se să plătească lunar fiecărui salariat o compensație bănească peste salariul brut, astfel încât omul să nu piardă nimic la net. Doar că suma nu este inclusă în salariul de bază, situația urmând să intre în normal abia în primăvară, odată cu semnarea noului Contract Colectiv de Muncă.
1 ianuarie 2018 este data de la care taxele sunt trecute în sarcina angajatului, nefiind nici acum clar ce a urmărit guvernul prin această măsură. Legea se dovedește dificil de aplicat la Complexul Energetic Oltenia, acolo unde există o grilă cu zeci de clase de salarizare, iar fiecărei clase îi corespunde un salariu brut.
Salariul minim brut de 1450 de lei, cel actual, corespundea clasei de salarizare 6, pe când noul salariul minim brut de 1.900 corespunde acum unei clase peste 12. Compania nu poate schimba clasele decât după renegocierea Contractului Colectiv de Muncă.
Pe cale de consecință, pe data de 4 decembrie 2017, administrația CEO a semnat un act adițional la prezentul CCM, cu toate cele patru federații sindicale, prin care s-a convenit ca salariile brute să rămână la fel ca acum și după transferul contribuțiilor, iar CE Oltenia să plătească fiecărui salariat, lunar, o compensație bănească.
Cine nu semnează noul adițional pierde la salariu
Salariații CE Oltenia vor semna acte adiționale la contractele individuale de muncă, prin care salariul brut rămâne cel prezent, dar complexul va plăti lunar o compensație bănească, astfel încât să nu piardă nimic la net. Vor crește doar salariile care sunt acum mai mici decât cel minim brut de 1.900 de lei care va fi valabil de la 1 ianuarie.
„În situația în care salariatul refuză semnarea actului adițional prin care se acordă această compensație, prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 79/2017 vor fi aplicate la drepturile salariale anterioare, cu excepția situațiilor care se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 846/2017”, se arată în documentul semnat de administrație cu federațiile sindicale. Cu alte cuvinte, salariații care nu semnează adiționalele vor pierde la salariu.
Acest sistem de calcul, până la noul CCM
Un alt articol din actul adițional la CCM arată că acest sistem de calcul al salariului va fi valabil până la negocierea și semnarea noului Contract Colectiv de Muncă, programată pentru luna martie. „Pentru menținerea salariului net, calculat pe baza prevederilor fiscale anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 79/2017, fiecare salariat va beneficia lunar de o compensație brută egală cu influența asupra salariului net determinată de transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale datorate de angajator la angajat. Această compensație brută va fi acordată pe perioada de valabilitate a OUG nr. 79/2017 sau până la negocierea Contractului Colectiv de Muncă, după caz”, se arată în documentul semnat de conducerea CEO cu sindicatele.
CALCUL DUBLU
Salariații CEO nu au un venit fix, acesta fiind influențat de sporuri, de orele lucrate noaptea sau în zi de sărbătoare. Pentru a fi siguri că nu pierd nimic la salariu, oamenii vor primi timp de trei luni câte doi fluturași de salariu, unul calculat pe sistemul actual, celălalt pe sistemul nou.