Cum a ajuns pesta porcină africană în Gorj
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Gorj, Nicolae Călescu, a explicat la un post de televiziune cum a apărut pesta porcină africană în județ. „La noi, în Gorj, primul focar a apărut în localitatea Crușeț, localitatea Slăvuța. Pe 14 august a fost confirmat primul focar“, a spus Călescu.
Gorjeanul a adus pesta porcină din Dolj, de unde a cumpărat niște pepeni. „Din ancheta făcută de colegii de la centrul de sănătate, a rezultat că acest proprietar de suine s-a deplasat cu mașina prin localitățile din Dolj unde a evoluat pesta porcină africană. A cumpărat un gard electric, niște pepeni, și de aici a apărut primul focar“, a povestit Călescu la Accent TV.
Gospodarul cu pricina a îngropat primul porc care a murit, după care a tăiat o scoafă. „Acest cetățean a solicitat sprijinul vecinilor să îngroape primul cadavru, până să anunțe medicul veterinar, apoi a sacrificat o scroafă pe care a dus-o în lada frigorifică a soacrei lui, în satul vecin Văluța. Văzând că situația se agravează și se îmbolnăvesc și ceilalți porci, s-a agitat și a chemat medicul veterinar“, a spus Călescu.
În prezent sunt confirmate 22 de focare, care evoluează în localitățile Crușeț, Runcu, Brănești, Ionești, Tg Jiu, Slivilesti, Turcinesti, Turburea, Bolboși, Mătăsari, Dragotești.
La Tehomir, unde a fost declarat focar zilele trecute, un bărbat a cumpărat doi purcei, i-a pus în portbagaj, iar unul a murit asfixiat. A mers la laborator pentru analize, purceii fiind confirmați cu pestă. La Turburea a fost un caz în care un localnic a cumpărat furaje din Dolj, iar astfel a adus și boala în gospodărie.
În exploatațiile afectate au fost uciși 181 de porci, iar proprietarii suinelor vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.
Gospodăriile infectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatatiilor. (A.A.)