Creţan: Strategia este să rămână doar cinci mii de salariaţi
Sindicalistul Constantin Creţan ştie de ce Ministerul Energiei a refuzat să rectifice bugetul CE Oltenia. Creţan vorbeşte despre „un plan mârşav” al ministerului de a desfiinţa energia pe cărbune şi susţine chiar că se fac presiuni grele asupra sindicaliştilor ca să fie de acord cu viitoarele concedieri.
Rep.: Cum vedeţi problema cu cei 1.200 de oameni rămaşi fără lefuri?
Constantin Creţan: Administraţia, Consiliul de Supraveghere şi ministrul de resort fac acest gen de presiuni pentru a disponibiliza în continuare mii de oameni. Eu vă spun că există o strategie chiar de a închide perimetre miniere și grupuri energetice. Deci, planul lor mârşav de a închide unități miniere și grupuri energetice este pe un program de cinci ani. Strategia lor este să rămână în sistemul energetic şi în minerit doar cinci mii de salariaţi.
Rep.: Din acest motiv credeţi că nu fac acea rectificare bugetară?
C.C.: Este o lecţie şi noi plecăm pe un buget care este şi incorect şi anormal în condiţiile în care noi avem cât de cât desfacere şi vânzări de energie. Dar, ei fac presiuni asupra liderilor de sindicat prin aceste forme de a nu rectifica bugetul şi de a nu acorda salariaţilor drepturile cuvenite pentru a-şi pune în plan acel program de distrugere a mineritului.
Rep.: Despre ce plan este vorba?
C.C.: Se face un proiect pentru Craiova de a intra pe gaze, se face un proiect la Mehedinţi şi ştiţi şi dumneavoastră ce se întâmplă acolo, drama că datorită nefuncţionării CET-ului de la Halânga, orașul Drobeta Turnu Severin este în frig total şi lipsit apă caldă. Gândiți-vă că în momentul când nu mai livrăm cărbune la RAAN pentru agentul termic și respectiv pentru Craiova, pentru cele două termocentrale care vor trece pe gaz, nu va rămâne decât Bazinul Rovinari și Bazinul Jilț, se închide bazinul Motru pentru că bazinul Motru asigură cărbunele pentru cei de la Craiova și au planificat să închidă unități miniere și aici am găsit documente în acest sens. Vor să închidă carierele Lupoaia, Roșiuța, Rovinari și câteva grupuri energetice.
Rep.: Mai poate fi împiedicat acest plan?
C.C.: Nu ştiu dacă mai poate fi împiedicat acest plan, atâta timp cât și Guvernul României şi administraţia răspund acelor comenzi venite de la Fondul Monetar Internaţional şi în urma hotărârilor de la Paris unde s-a hotărât să se distrugă complet energia pe cărbune energetic.