Copacul şi dosarul! Gorjul, în top la infracţiunile silvice!
O serie de date statistice realizate de activiștii de mediu de la Greenpeace situează județul nostru pe locuri fruntașe în ceea ce privește infracțiunile de natură silvică. Gorjul e în primele poziții ale clasamentelor întocmite pe această temă, ceea ce arată că se taie ilegal mulți copaci în continuare din pădurile județului, dar în aceeași măsură organele de urmărire penală fac la fel de multe dosare pentru ca fapte de acest gen să nu rămână nesancționate, fie și cu o condamnare cu suspendare.
Gorjul nu e fruntaș la capitolul tăieri ilegale, având „doar” 1353 de astfel de situații, cam la jumătate față de câte sunt în Argeș, unde activiștii de mediu au monitorizat peste 3000 de cazuri.
Acestea sunt însă doar cazurile investigate de Poliție pentru că, așa cum spun cei de la Greenpeace, la nivelul județului mai sunt 632 de cazuri de tăieri ilegale investigate de Garda Forestieră. Lor li se mai adaugă 207 situații aflate în atenția Romsilva și încă 29 ce aparțin de Jandarmerie. Din toate aceste cazuri 676 au devenit dosare penale, ceea ce situează Gorjul la poziția a treia în ierarhia națională. Bacăul și Argeșul ne depășesc, aceste județe având 697 și, respectiv, 691 de infracțiuni. În aceste județe s-au aplicat și câteva mii de contravenții celor depistați că au tăiat ilegal copaci, Gorjul neregăsindu-se în primele zece poziții ale clasamentului întocmit de Greenpeace pe acest subiect.
Activiștii de mediu și statisticile lor plasează însă Gorjul din nou pe locul trei în privința infracțiunilor investigate și soluționate de procurori. Cu 956 de dosare, anchetatorii gorjeni sunt depășiți doar de colegii lor din Argeș și Maramureș, cu 1148 și, respectiv, 1174 cazuri. Județul este fruntaș în privința apelurilor la 112 pe care gorjenii le fac pentru a sesiza autoritățile cu privire la tăierile ilegale de arbori. „Județul cu cele mai multe apeluri înregistrate este Gorj, cu 2.761 de apeluri, ceea ce reprezintă 13,84% din totalul apelurilor efectuate la nivel național. Acesta este urmat de județele Brașov, cu 1.940 de apeluri (9,73%) și Hunedoara, cu 1.329 de apeluri (6,66%)”, se menționează în raportul dat publicității ieri.