Consilierul Mihai Olaru: În CJ Gorj se dă vot împotriva transparenței

Consilierul Mihai Olaru, aflat la primul mandat, declară că proiectele nu sunt dezbătute în Consiliul Județean Gorj, că este o problemă că ședințele sunt și acum online, deși pericolul îmbolnăvirii cu COVID a trecut, că nu există un dialog între consilieri și că întregul sistem de funcționare a forului de conducere nu este unul de natură să promoveze colaborarea și inițiativa.


Consiliul Județean Gorj nu este un for de dezbatere și decizii, ci locul unde se validează în fiecare lună lipsa de transparență și interes față de cetățeni, declară acesta, după o ultimă ședință cu scandal.

Mihai Olaru crede că oamenii ar trebui să afle că așa cum funcționează acum Consiliul Județean Gorj nu poate aduce plus valoare în comunitate. "Din păcate, nu există o dezbatere, ședințele sunt online, sunt consilieri care nu se cunosc, iar votul pe proiecte este o simplă formalitate, dată fiind majoritatea PSD. La ședința de Consiliu de acum două zile a trebuit să insist să mi se acorde cuvântul. S-a votat bugetul județului fără o minimă consultare publică sau în plen. Am primit proiectul bugetului cu puțin timp înainte de vot. Deciziile nu sunt luate prin dezbateri, ci unilateral. Însă ceea ce vreau eu să se întâmple în cadrul Consiliului Județean este să dăm dovadă de o transparență maximă. Atâta timp cât suntem deschiși și suntem transparenți, lucrurile nu au cum să nu funcționeze și să nu se deruleze într-un curs normal și firesc al lucrurilor, cu egalitate de șanse pentru toți”.

El mai spune că ședințele nu ar trebui să mai fie online pentru că nu mai este pandemie. Olaru spune că poate număra pe degete ședințele la care au fost prezenți toți consilierii, nu există întâlniri prealabile, dezbatere în plen sau în comisii și că întâlnirile durează câteva minute.


Într-un episod recent, la ședința din 12 februarie, disponibilă aici, Olaru și președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, au fost în dezacord în privința unui proiect de finanțare a activităților organizațiilor neguvernamentale. Olaru a pledat în permanență pentru finanțarea ONG-urilor, dar a subliniat discrepanțele uriașe în alocările bugetare și procedurile neclare din acest an. Acesta a cerut retragerea proiectului pentru o dezbatere mai detaliată, însă propunerea sa a fost respinsă de Popescu, generând acuzații de lipsă de transparență și opacitate în procesul decizional.

 CJ alocă 850 de mii de lei pentru activitățile sportului de performanță și 200 de mii de lei pentru restul activităților: mediu, educație civică ș antreprenorială, turism și social.

”A fost dat un vot împotriva transparenței”, a spus Mihai Olaru.

Consilierul a declarat că ar vrea ca toate organizațiile să aibă aceleași șanse la finanțare, dar că așa cum este gândirea din proiectul respectiv, sumele de la activitățile sportive par să fie prealocate.

”Se știe foarte clar că eu militez pentru și susțin foarte mult acest sector al ONG-urilor și tot timpul am fost o voce când a fost nevoie să îi promovăm sau să-i ajutăm pentru a obține finanțări din cadrul Consiliului Județean. Am cerut retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect pentru a fi dezbătut mai în detaliu și pentru a lua deciziile corecte, să acordăm șanse egale tuturor. Mi se pare că Consiliul Județean, prin acțiuni, prin acea formă a proiectului, acordă bani unor ONG-uri și justifică pentru acordarea acestor bani rezultatele ONG-urilor mici, care în continuare beneficiază prin acel proiect de hotărâri de plafoane foarte mici. Solicitarea era una clară și am specificat și în ședința de consiliu că un vot pentru acel proiect, care nu este dezbătut înainte, este un vot împotriva transparenței în Consiliul Județean. Din păcate, dl. președinte Cosmin Popescu nu a înțeles acest lucru, a spus că singurul care poate să retragă proiectul este cel care l-a inițiat, adică Consiliul Județean și nu vrea să-l retragă și se supune la vot”, a declarat Mihai Olaru.

Președintele a promis, în ședință, că va fi concurs de proiecte și vor fi două ghiduri, însă nivelul de competiție este diferit, iar sumele alocate de asemenea. Ghidurile de aplicare nu au fost încă publicate.

Vizualizări: 962

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: