Condescu taie 25 la sută din salariile minerilor
Federaţia Naţională Mine Energie propune trimiterea în şomaj tehnic a mii de membri ai săi pentru o perioadă de cinci ani, pentru a evita disponibilizări masive de personal în minerit şi energie. Este vorba despre minerii care mai au cinci ani până la pensionare. În această situaţie sunt circa 2000 de persoane din cei 16 mii de mineri.
Liderul sindical Marin Condescu a organizat ieri o întâlnire cu presa pentru a anunţa că sindicatele pe care le reprezintă negociază cu administraţiile de la unităţile miniere şi energetice din Oltenia pe marginea acestei propuneri, administraţia acceptând până acum doar o perioadă de un an de zile.
„Purtăm negocieri pe marginea acestei propuneri pentru că doar aşa putem evita disponibilizarea a mii de oameni, lucru pe care oricum nu îl vom accepta. Am propus trimiterea acasă a celor care au 30 de ani vechime, bărbaţi, şi 20 la femei, pentru o perioadă de până la cinci ani, timp în care angajaţii rămân salariaţi ai unităţii şi vor fi plătiţi cu 75% din leafa pe care o au în prezent. Dacă ar fi scoşi la pensie ar primi 60%, iar despre şomaj nu mai vorbim, suma nu se compară”, a menţionat Condescu.
Liderul sindical afirmă că aprobarea unei asemenea măsuri fără precedent este necesară în contextul în care unităţile ce vor fi încorporate în viitoarea companie Electra vor trebui să îşi restructureze personalul.
Condescu declară că discuţiile sunt valabile doar pentru situaţia înfiinţării companiei respective, în cazul în care Electra nu devine funcţională în 2011, unităţile din minerit şi energie din Oltenia urmând să fie închise începând cu 2013.
Grevă pe 10 ianuarie
Federaţia Naţională Mine Energie a anunţat deja că pe 10 ianuarie 2011 va declanşa o grevă generală, ca urmare a neînfiinţării companiei Electra. Sindicatele lui Condescu susţin că 30.000 de mineri şi energeticieni ar rămâne fără locurile de muncă începând cu anul 2013, în cazul neînfiinţării companiei Electra, companie care include Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, precum şi NuclearElectrica şi o parte din Hidroelectrica. Minerii din cadrul SNLO au stat anul acesta perioade lungi de timp în şomaj tehnic, din cauza cererii scăzute de cărbune, o parte dintre aceştia fiind şi acum trimişi acasă şi plătiţi cu 75% în lipsa unor solicitări mai mari de lignit.