Comuna din Gorj cu cele mai multe monumente istorice

O comună din Gorj se poate lăuda cu cele mai multe imobile declarate monumente istorice. Este vorba de localitatea Bălănești, acolo unde sunt 10 biserici monumente și alte zeci de locuințe particulare. Autoritățile locale de aici consideră acest lucru un plus valoare pentru comună, dar ca să fie promovate ar trebui să fie mai întâi restaurate.

Mai multe biserici de lemn, Casa Memorială ”Ion Popescu Voitești”, Casa Gore Sgarbură, Casa Barbici sau Casa Floarea Cochină sunt doar câteva dintre imobilele monument istoric din Bălănești, la care se mai adaugă alte case particulare.


Aceste monumente ar putea atrage interesul turiștilor dacă ar fi puse în valoare. Casele proprietate personale au fost întreținute de localnicii care încă mai locuiesc în ele.


Autoritățile spun că nu au bani de restaurare a acestor imobile.


”Ne mândrim că suntem localitatea din Gorj cu cele mai multe imobile declarate monumente istorice. Sunt multe case particulare locuite de săteni, dar și multe biserici din lemn.  Unele sunt într-un stadiu avansat de degradare, iar altele arată mai bine.  Am încercat să reabilităm biserica de lemn din Glodeni, dar nu am reușit să obținem finanțarea, deși am avut proiect depus prin PNRR. Ca să le promovăm trebuie să fie frumos făcute, iar noi din bugetul local nu ne putem permite, iar cei de la Ministerul Culturii nu au nici un interes și nici fonduri. O să mai încercăm să vedem de unde facem rost de bani”, a declarat Ovidiu Pungan primarul din comuna Bălănești

Vizualizări: 3,100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: