Comisie judeţeană pentru rujeolă. Circa 2.000 de copii nevaccinaţi
Subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca, a declarat că la nivelul Instituţiei Prefectului s-au constituit deja comisii formate din reprezentanţi ai instituţiei, Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică şi autorităţilor locale care vor avea misiunea de a identifica zonele cu risc de îmbolnăvire cu rujeolă. Potrivit autorităţilor, în judeţul Gorj ar mai fi de vaccinat până la finele anului circa 2.000 de copii cu vârste între 9 luni şi 9 ani.
Ministerul Sănătăţii este cel care a impus autorităţilor judeţene să înfiinţeze aceste comisii ca urmare a numărului mare de îmbolnăviri. Scopul acestor comisii este acela de a identifica copiii care nu sunt înregistraţi la un medic de familie pentru a fi apoi vaccinaţi. „De fapt, marea problemă este că în anumite zone, copiii nu sunt înregistraţi la medicul de familie şi atunci nu pot fi vaccinaţi. În ceea ce priveşte judeţul Gorj, noi avem o poziţie bună, în sensul că nu s-au înregistrat decât 177 de cazuri, niciun deces legat de această boală”, a declarat Sorin Arjoca, subprefect de Gorj.
Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că avem doze suficiente de vaccin, în stocurile DSP fiind peste 5.600 de doze şi încă 802 doze la medicii de familie. Conform statisticilor, până la finele anului ar mai fi de vaccinat în Gorj 1.920 de copii cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani. „Noi deja am identificat zonele cu risc, în special comunităţile de romi din Meteor, Obreja, Panduraş, Tismana, Târgu Cărbuneşti, Albeni, Scoarţa”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.
Ministrul de Interne a solicitat ca în zonele în care nu există medic de familie, autorităţile să organizeze centre de vaccinare, cu personal medical delegat. Administraţiile locale vor urmări ca toţi copiii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani să fie imunizaţi, inclusiv cei care au depăşit vârsta de vaccinare, acestea fiind grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie.
Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România depăşeşte 8.000, fiind înregistrate 31 de decese.