Combaterea obezității prin sport
Numarul cazurilor de obezitate in Romania a crescut foarte mult in ultimul timp. Romania este in prezent pe locul 3 in Europa pentru numarul crescut de cazuri ale obezitatii. Factorul principal din ultimele luni este instituirea Starii de Urgenta pe teritoriul Romaniei care a fost pe data de 16 martie 2020 pentru pandemia de Covid 19, pe 30 de zile, ulterior fiind prelungita aceasta Stare de Urgenta cu inca 30 de zile. Debutul epidemiei a fost pe data de 26 februarie 2020, fiind inregistrat primul caz de COVID 19, la Prigoria - Gorj.
Speranta de viata scade cu 6 ani in cazul persoanelor supraponderale, media fiind de 6 ani la barbati si 7 ani la femei.
O crestere mare in greutate a fost inregistrata si in randul copiilor si adolescentilor.
Lipsa miscarii si a sportului practicat in aer liber sau in salile de fitness are grave repercursiuni asupra sanatatii.
Obezitatea este un factor de risc pentru bolile de inima, diabet de tip ll si anumite tipuri de cancer. Cheia succesului pentru combaterea kilogramelor in exces este efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat, deoarece atunci cand facem sport ne punem in miscare toate grupele musculare, amelionarea tensiunii psihice, imbunatatirea circulatiei sagvine. Activitatea fizica poate reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale, intareste sistemul osos, creste masa musculara, mentine echilibrul, fexibilitatea si starea de bine.
Pentru copii activitatea fizica regulata ajuta la sustinerea cresterii armonioase, combate obezitatea, reduce riscul aparitie de boli respiratorii si calirea organismului.
De asemenea, copiii care practica activitati sportive regulate pot dezvolta abilitati fundamentale de miscare si coordonarea segmentelor, pot construi relatii sociale.
Copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani pot face cel putin 60 de minute pe zi de miscare fizica de intensitate moderata, inclusiv activitati care intaresc muschii si oasele de cel putin 3 ori pe saptamana.
Adultii cu varsta peste 18 ani trebuie sa efectueze un numar de cel putin 150 de minute de activitate fizica intensa pentru intatrirea masei musculare.
Adultii cu o mobilitate mai slaba ar trebui sa faca activitate fizica pentru mentinerea echilibrului si pentru a preveni unele dizabilitati sau dezechilibre prin cadere, de cel putin 3 ori pe saptamana activitati fizice.
A fi activ in timpul pandemie Covid 19 este dificil pentru noi toti deoarece oportunitatea de a face activitati in aer liber este mai restransa, dar este necesar sa evitam timpul petrecut stand si avand mese bogate in calorii, pe perioade mai lungi de timp.
Orice activitate fizica care implica miscare este mai buna de efectuat decat niciuna.
Profesor educatie fizica si sport
Georgescu Doina Aurora