Ciurel a tăiat jumătate din cota de energie şi combustibil
Minerii şi energeticienii primesc în aceste zile, de dinaintea alegerilor, contravaloarea în bani a cotei de cărbune. Ciurel nu a explicat însă de ce aceasta este la jumătate comparativ cu banii prevăzuţi în bugetul de venituri şi cheltuieli. În BVC sunt prevăzute 20 de milioane de lei cotă de combustibil pentru cei aproape 19.000 de salariaţi, ceea ce înseamnă circa 1.100 de lei de fiecare. Cu toate acestea, salariaţii primesc 575 de lei. Liderii sindicali Constantin Mitrescu şi Dan Pârvulescu îl acuză pe Ion Ruşeţ că a girat această tăiere abuzivă de drepturi. „În 2012, adunate, cota de energie şi cărbune însemnau două mii de lei, prin bugetul de anul acesta au fost reduse la 1.100 de lei, dar şi din această sumă se dă doar jumătate. Ciurel să explice asta”, a spus Mitrescu.
Unii lideri de sindicat din CE Oltenia nu mai luptă nici pentru ce este prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli! Dovadă stă suma pentru cota de combustibil care a fost înjumătăţită, cu girul liderilor, deşi existau bani în buget.
Minerii şi energeticienii vor primi în această săptămână jumătate din suma aprobată în bugetul companiei pentru cota de combustibil. Practic, liderii de sindicat de la Federaţia Univers s-au lăudat că au reuşit să obţină această sumă, dar, de fapt, Laurenţiu Ciurel a reuşit, cu ajutorul lor, să mai reducă 500 de lei din veniturile salariaţilor. Cifrele din bugetul de venituri şi cheltuieli arată că liderii de sindicat renunţă la drepturile oamenilor şi când sunt prevăzute sumele aferente. În aceste zile, înainte de votul din 16 noiembrie, minerii şi energeticienii care nu au luat cărbune în natură sau energie vor primi 575 de lei. Dar în buget se prevede acordarea a 1.100 de lei pe salariat. Asta în condiţiile în care în 2013 ei nu au primit nici un leu, deşi suma prevăzută era 2.000 de lei.
Ultima indexare a salariilor, pe vremea lui Bălăşoiu
Liderul de sindicat de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), Dan Pîrvulescu, a declarat că pe lângă această tăiere, despre care spune că nu ar fi trebuit permisă de sindicalişti, în 2014 nu a avut loc nici indexarea salariilor, aşa cum spune legea. „Ultima indexare a fost în septembrie 2012, de 3,75%, înainte să fie Ciurel numit director. În schimb, acum, oamenii au reduceri de 900 de lei la venituri. În 2013, înainte de sărbători, au făcut rectificare de buget şi au redus şi economia la fondul de salarii, cu aproape 9%,ceea ce cred că vor face şi anul acesta. Nu vor să împartă angajaţilor economia la fondul de salarii. Deşi asta este prevăzut în contract şi este un drept al lor“, a declarat Pîrvulescu.
Sindicalistul din bazinul Rovinari, Constantin Mitrescu, aminteşte că salariaţii au avut pierderi şi la biletele de odihnă şi tratament. „Au redus foarte mult bugetul pentru bilete de odihnă şi tratament. În 2012, de la mine de la sindicat au fost 1.000 de oameni care au plecat în concediu cu bilet, în 2013 au fost 500 şi acum 300. Deci s-a redus drastic numărul celor care beneficiază de acest drept“, a declarat acesta.
El atrage atenţia că în timp ce salariaţii CE Oltenia din Gorj pierd drepturi, aproximativ 300 de oameni angajaţi la Termocentrala Brăila sunt plătiţi degeaba. „Termocentrala nu funcţionează şi ei sunt plătiţi pentru că aşa vrea baronul PSD Bunea Stancu de la Brăila. Există intenţia şi sunt demersuri făcute pentru a prelua şi câteva sute de angajaţi de la Termo Craiova, de la Olguţa Vasilescu, pentru că a fost înfiinţată o Divizie de termoficare condusă chiar de membru PSD, fost director la primăria Craiova. Deci se rezolvă toate problemele PSD pe spinarea noastră“, a spus Mitrescu.
PENSIONARI
Din 2013 nu doar salariaţii CEO au pierdut cota de combustibil, ci şi foştii pensionari. Conducerea a impus la contractul din 2012 renunţarea la acordarea în mod gratuit, pentru foştii angajaţi, a 300 de KW anual şi 2 tone de cărbune pe persoană.