Ciobotărică scoate 2.000 de liberali în stradă. Protestează şi Ciurel!
Sediul social al Complexului Energetic Oltenia ar putea fi mutat la Bucureşti, dacă Adunarea Generală a Acţionarilor şi Consiliul de Supraveghere vor vota o propunere care a trecut deja prin Directorat, susţin surse oficiale. Primii care au reacţionat la această veste au fost liberalii gorjeni, care au anunţat un miting de protest cu două mii de participanţi, care va fi organizat miercuri. Pesediştii îi acuză însă de ipocrizie, câtă vreme decizia este luată de guvernul susţinut de Iohannis, cel ajuns preşedinte cu susţinerea PNL. Interesant este şi cum se plasează sindicatele. SMEO, cunoscut ca sindicatul lui Ciurel şi Ponta, anunţă de asemenea proteste, în timp ce sindicaliştii anti-Ciurel de la FNME spun că sediul poate fi dus şi în Burkina Faso, importante fiind alte probleme ale companiei. Ciurel se declară şi el împotriva deciziei de mutare a sediului, care i-ar aparţine actualului director Ciobotărică.
Surse oficiale din Ministerul Energiei au confirmat pentru Pandurul că se intenţionează mutarea sediului social al CE Oltenia la Bucureşti. Sursele au precizat însă că toată activitatea va rămâne în Oltenia, iar Directoratul va lucra în continuare la Târgu Jiu. La Bucureşti ar urma să fie mai degrabă un sediul „pentru corespondenţă”, sursele explicând faptul că investitorii, în perspectiva listării la bursă, au încredere mai mare într-o companie cu sediul în Capitală, decât într-una de la Târgu Jiu.
Liberalii ies în stradă
Partidul Naţional Liberal, filiala Gorj, va organiza miercuri, 17 februarie, începând cu ora 17.00, un protest împotriva intenţiei conducerii CEO de a muta sediul de la Târgu Jiu la Bucureşti. Liberalii susţin că o astfel de decizie ar fi inclusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului de Supraveghere. ”Ţinând cont de faptul că peste 80% din activitatea Complexului Energetic Oltenia se desfăşoară în judeţul Gorj şi acest judeţ îşi sacrifică relieful, infrastructura, dar şi sănătatea cetăţenilor, atunci firesc este ca sediul Complexului Energetic Oltenia să rămână la Târgu Jiu”, a spus Dan Vâlceanu, copreşedinte PNL Gorj.
Conducerea PNL a solicitat încă de vineri primăriei Târgu Jiu autorizaţie pentru organizarea unui miting în Piaţa Prefecturii în care a estimat participarea a două mii de persoane. ”Protestăm împotriva mutării sediului de la Târgu Jiu. Noi suntem organizatorii acestei acţiuni, însă ni se poate alătura oricine doreşte”,a spus Dan Vâlceanu.
Căldăruşe şi Ciurel protestează
„Ample mişcări de protest” a anunţat şi Sindicatul Mine Energie Oltenia, condus de Gabriel Căldăruşe. Liderul SMEO anunţă într-un comunicat că va organiza proteste atât la Târgu Jiu, cât şi la Bucureşti. Căldăruşe spune că a avertizat şi la protestele din ianuarie că există intenţia mutării sediului CE Oltenia din Târgu Jiu.
Nici Laurenţiu Ciurel, managerul revocat al CE Oltenia, nu este de acord cu mutarea sediului. Ciurel a explicat la Gorj TV care sunt interesele din spatele deciziei: „Sediul la Gorj încurca într-un fel multe dintre planurile celor care de fapt controlează din umbră sistemul la această oră. E mult mai uşor din Bucureşti să canalizezi anumite investiţii către anumite companii, să canalizezi anumite contracte de energie spre traderi favorabili, prietenoşi. Controlul acestor oameni pe Târgu Jiu era destul de redus, exista o anumită independenţă a Directoratului care, orice s-ar spune şi cât am fi fost noi blamaţi, lucram în interesul zonei în care şi noi trăiam. Eram toţi interesaţi să rămână banii în Gorj, să rămână valorile în Gorj, să rămână locuri de muncă în Gorj, nu în altă parte”.
Ciurel a mai spus că la sediul social lucrează 600 de persoane cu salarii bune, care asigură venituri consistente Primăriei Târgu Jiu. „Ponta a fost cel care a făcut mişcarea aceasta pe care a promis-o şi a făcut foarte bune”, a spus Ciurel, care a adăugat că are informaţii că decizia mutării sediului a fost luată în Directorat cu doar două voturi din patru, unul fiind al lui Ciobotărică.
FNME: Pot să ducă sediul în Burkina Faso
Liderii FNME nu sunt îngrijoraţi de mutarea sediului, ci mai degrabă de secretomania din jurul deciziei. „Vom încerca să avem o discuţie cu directorul Ciobotărică, să aflăm pe cale oficială ce se întâmplă. Faptul că unii au adus sediul de la Turceni la Târgu Jiu nu a adus niciun plus companiei, câtă vreme pierderile au fost de sute de milioane în fiecare an şi s-a tăiat din venituri şi din locurile de muncă. Şi Nuclearelectrica are sediul la Bucureşti, nu la Cernavodă, nici Hidroelectrica nu are sediul social la Porţile de Fier”, a spus preşedintele Dumitru Pârvulescu.
Vicepreşedintele FNME, Constantin Mitrescu, a spus că altele sunt problemele reale. "Pot să ducă sediul CE Oltenia şi în Burkina Faso, dacă lucrurile merg bine pentru companie şi pentru salariaţi. Noi vrem să se revină la câştigurile din 2012. Ponta şi Ciurel au mutat sediul de la Turceni la Târgu Jiu şi au transformat compania într-o şandrama cu pierderi de sute de milioane de euro, cu tăieri de salarii şi concedieri", a spus Mitrescu.
Îngrijorarea lui Călinoiu
Şi conducerea PSD Gorj se declară îngrijorată de mutarea sediului. Preşedintele executiv Ion Călinoiu susţine însă că a avut vineri o discuţie cu directorul Ciobotărică, iar acesta l-a „asigurat că nu există o astfel de problemă”. „Vreau să informez opinia publică despre faptul că în legătură cu acest subiect, avem sprijinul preşedintelui PSD, domnul Liviu Dragnea. Vom face orice este omeneşte posibil pentru a împiedica un astfel de proiect, care ar echivala cu o condamnare la înfometare a populaţiei din zonă”, a precizat Călinoiu într-un comunicat. „Îmi exprim dezacordul faţă de modul în care PNL încearcă să manipuleze opinia publică. (...) Ei au fost cei care au vrut să fure sediul companiei, noi am fost cei care ne-am opus. (...) Abia acum înţeleg de ce domnul senator Barbu ne sugera să înghiţim distonocalm”, arată Călinoiu.