Ce temeri au primarii din cauza reducerii activității CE Oltenia

Primarii din zonele miniere nu sunt speriați că le vor fi afectate bugetele locale odată cu pensionările din acest sector de activitate. Anual, în conturile administrațiilor locale intră cote din impozitul pe salariile celor de la Complexul Energetic Oltenia și, odată cu pensionările preconizate pentru viitorii ani, bugetele primăriilor clar vor scădea. Primarii sunt speriați mai degrabă de faptul că activitatea minieră este pusă sub semnul întrebării.

În momentul de față s-au pensionat o mie de mineri și se preconizează pentru următorii 10 ani încă opt mii de pensionări. În aceste condiții, cotele din impozitul pe salariu care ajungeau în conturile primăriilor din zonele miniere vor scădea.

Acest lucru nu îl sperie pe primarul din Motru, de exemplu. Cea mai mare teamă a lui Cosmin Morega este că tinerii din localitate nu vor mai avea unde să muncească. ”Ca și comunitate, Motru nu este afectat de aceste pensionări, pentru că pensionarii sunt din Motru, banii rămân aici și circulă aici. Mă îngrozește faptul că se va închide cariera Lupoaia, va urma Roșiuța, și tinerii nu vor mai avea unde să se angajeze. Motru stă bine cu acești pensionari care au pensii bunicele, problema sunt tinerii”, a spus Morega.

Primarul din Slivilești recunoaște că bugetul îi va fi afectat de aceste pensionări, însă această problemă este minoră în raport cu faptul că nu vor fi create locuri de muncă pentru tinerii din aceste zone miniere. ”E clar că afectează bugetul, dar asta puțin contează acum. Eu mi-aș dori ca în locul minerilor care se pensionează să angajeze tineri din zonele miniere, din Slivilești, Mătăsari, Dragotești, nu din alte părți. Măcar să angajeze la jumătate din numărul celor care se pensionează și tot e bine”, susține Sorin Bucurescu.

La Cătunele, primarul stă liniștit, chiar dacă nu va mai primi cotele din impozitul pe salariu, pentru că oricum Guvernul va susține localitatea la fel cum se întâmplă în comunele fără activitate minieră. ”Normal că sunt afectate bugetele, dar noi o să ne bazăm pe acele fonduri de la Guvern. În momentul în care nu voi mai lua de la CEO, voi primi de la Guvern. Știți, în România suntem tot în comunism și trebuie să fim toți egali. Adică dacă nu îmi dă CEO, îmi dă Guvernul și invers. Treaba este că nu mai angajează oameni și atunci aceștia își fac bagajele și pleacă”, a precizat Florinel Țuilă.

Vizualizări: 2,768

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: