Ce planuri au primarii de oraşe, după aprobarea bugetului
Fie că au bani suficienţi, fie că nu, primarii de oraşe din Gorj au tras linie şi au făcut un plan de acţiuni şi investiţii pentru anul în curs. Unii au avut norocul să mai rămână cu ceva bani de anul trecut, aşa cum s-a întâmplat la Bumbeşti Jiu, alţii spun că sumele aprobate sunt insuficiente pentru noi investiţii în localitate. O parte din edili consideră că un sprijin mai consistent din partea Consiliului Judeţean n-ar strica şi speră să mai primească ceva până la sfârşitul anului.
Primăriile din judeţul Gorj au avut obligaţia ca până în data de 2 februarie să aprobe bugetele pentru anul în curs. Sumele aprobate de municipalitatea din Motru depăşesc suma de 55 de milioane de lei. Conform primarului Dorin Hanu cele mai multe investiţii vizează localităţile componente. „Avem o listă de investiţii pe care noi am propus-o oamenilor de pe raza municipiului Motru. Majoritatea proiectelor este pentru zonele care nu au fost reabilitate. Suntem în fază avansată cu proiectările, o parte din ele ne-au venit. Ne axăm în general pe satele aparţinătoare unde nu avem şanse să accesăm fonduri europene, acolo ne-am axat pe proiecte pe bugetul local”, a spus primarul din Motru.
Investiţii majore nu se vor face la Turceni. Conform autorităţilor locale, jumătate din suma aprobată va fi alocată suportarea cheltuielilor neeligibile pentru construcţia noului campus şcolar. „Bugetul este foarte, foarte scăzut. De exemplu, la investiţii, anul acesta avem un buget de 2,3 milioane. Bugetul total este de circa 40 de milioane, este poate cel mai mare pe care l-am avut până acum, dar cel mai mic în privinţa cheltuielilor pentru investiţii. Circa 20 milioane sunt cheltuielile cu dascălii şi personalul din primărie. De restul vrem să refacem un pod care s-a deteriorat foarte mult, o consolidare la biserica din centru care are probleme din cauza infiltraţiilor, nişte canale pluviale. În principiu, investiţii foarte mici”, a spus primarul din Turceni, Dumitru Gâlceavă.
Bumbeşti Jiu: Au rămas bani de anul trecut
În timp ce marea majoritate a localităţilor au încheiat anul trecut pe minus, la Bumbeşti Jiu au mai rămas pe plus câteva milioane care vor fi utilizate pentru investiţiile de anul acesta. “Suma totală este în jurul a 30 milioane lei, în care este inclusă şi suma de 5 milioane de lei care a rămas în fondul de rulment. Priorităţile sunt de a continua lucrările aflate în derulare şi câteva obiective noi: reabilitarea Casei de Cultură, reabilitarea Şcolii Primare Tetila, Grădiniţa cu Program Prelungit din Centrul Civic, realizarea Centrului de Zi pentru Copiii cu Dizabilităţi. Am mai rămas cu bani, pentru că ne-am concentrat pe cheltuielile cu finanţare europeană”, a spus Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti Jiu.
Pe de altă parte, bugetul oraşului Târgu Cărbuneşti este în jur de 13 milioane de lei. Primarul Mihai Mazilu spune că avea aşteptări mai mari în privinţa sumelor acordate de Consiliul Judeţean şi că neavând sume foarte mari pentru investiţii, o parte din proiecte vor fi finalizate abia în anii următori. „Din acest buget asigur cheltuielile de funcţionare, continui proiectele de anul trecut şi încep altele 3. Ca investiţii noi: târgul de animale, apă şi canal în două zone, şi demarăm procedura pentru 2 scări ANL. O să structurez strada Pieţii pe 3-4 ani, fiindcă nu sunt bani ca să o termin într-un an. Asta este, s-a bătut în cuie, Bustuchin are aproape dublu faţă de mine, criteriile au fost care au fost”, a spus Mihai Mazilu, primarul din Târgu Cărbuneşti.
La Ţicleni vor fi amenajate locuinţe sociale
Bugetul oraşului Ţicleni pentru anul în curs este de 12 milioane de lei. Conform autorităţilor locale, suma cea mai mare va fi utilizată pentru îmbunătăţirea infrastructurii. „Suma este tot ca şi anul trecut. Din bugetul local vrem să facem 200 de podeţe de intrări în gospodărie, proiectare pentru alte 300 de podeţe şi şanţuri dalate, ziduri de sprijin, la cantina liceului vrem să facem o terasă. Mai avem un cămin al liceului pe care vrem să-l amenajăm pentru locuinţe sociale. Mai refacem şi un pod peste Cioiana, e de doi ani proiectarea făcută şi vreau să-l bag în lucru”, a precizat Radu Constantin, primarul din Ţicleni.