Niţă: CE Oltenia, la un pas de închidere în 2014
Ministrul delegat ale energiei, Constantin Niţă, susţine că fără ajutorul Guvernului, Complexul Energetic Oltenia ar fi închis anul acesta. Afirmaţia se regăseşte în răspunsul la o interpelare formulată de deputatul PP-DD Gorj, Niculina Mocioi, care a cerut explicaţii cu privire la ultimele măsuri ale Guvernului, precum taxa pe construcţii speciale, care împovărează fiscal companiile din energie.
Preşedintele PP-DD Gorj, deputatul Niculina Mocioi, a interpelat Departamentul pentru Energie, solicitând analiza posibilităţii renunţării sau micşorării procentului de 85% din impozitul pe profit pe care CE Oltenia îl plăteşte la stat, dar şi analizarea impactului asupra companiei de stat a impozitului pe stâlpi şi alte echipamente. Mocioi a mai întrebat şi cât estimează Guvernul că va obţine pe cele 15% din acţiunile companiei ce vor fi listate anul acesta. „Am primit, în sfârşit, un răspuns de la ministerul delegat al energiei. Şi la domnul Constantin Niţă, asemenea altor miniştri din guvernul Ponta, una întrebi şi alta răspund. Nu am putut să nu remarc faptul că domnul ministru nu a răspuns la întrebările mele. A spus totuşi un lucru îngrijorător. Că CE Oltenia ar fi fost închis fără sprijinul guvernului. Mărturisesc faptul că aş fi dorit ca domnul ministru să spună că performanţa managementului la CEO a ţinut compania pe piaţă“, a declarat Niculina Mocioi.
Niţă: CEO nu e falimentat de Guvern, ci susţinut de Guvern
Ministrul Niţă argumentează aportul Guvernului prin modificarea hotărârii privind promovarea energiei regenerabile, însă omite să spună că aceasta nu a fost încă promulgată de Traian Băsescu. Niţă spune că CEO nu este falimentat de taxele Guvernului, ci de legea de promovare a regenerabilelor. „CE Oltenia nu este falimentat de taxele care presupun aplicarea unor procente de 0,5% din cifra de afaceri sau 1,5% din valoarea construcţiilor speciale, ci de legislaţia primară şi secundară din domeniul energetic, elaborată în perioada 2009-2011 ce presupune practic închiderea producătorilor de energie pe bază de cărbune în favoarea energiei regenerabile. Fără aportul Guvernului pentru modificarea legislaţiei privind energia regenerabilă, CE Oltenia ar fi fost o societate închisă în a doua jumătate a acestui an“, este răspunsul lui Niţă.
Deputatul Mocioi aminteşte că legea a fost propusă de PSD şi ulterior susţinută de PDL. „Domnul ministru spune că de vină este legea 220/2008 de promovare a energiei regenerabile, însă omite să spună că ea a fost o propunere a colegilor săi din PSD. Viorel Hrebenciuc, Iulian Iancu, Mircea Geoană, Ion Chelaru etc. şi susţinută apoi de PDL. Mai ştiu că legea invocată de domnul Niţă, acea lege salvatoare, de modificare a sprijinului energiei verzi, nu a fost promulgată de preşedinte, deci nu este aplicată. Ordonanţa dată de guvern nu rezolvă problemele termocentralelor pe cărbune din sistemul energetic, ci doar le amână până după alegerile prezidenţiale“, crede deputatul Mocioi.
LEGE
Guvernul a decis modificarea legii 220/2008 prin OUG 57/2013 prin care se amână de la tranzacţionare, timp de trei ani, 40% din certificatele emisie, iar producătorii de energie eoliană primesc, din 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, în timp unităţile fotovoltaice vor fi recompensate cu trei certificate verzi, jumătate din nivelul actual. Preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea susţinând că Guvernul nu a înştiinţat Comisia Europeană cu privire la această modificare.