CE Oltenia trimite corpul de control la cariera Roşia
Administraţia CE Oltenia va trimite corpul de control la cariera Roşia pentru a face verificări, după ce unitatea nu s-a conformat în termenul stabilit de autorităţile de mediu pentru a muta depozitul de cărbune al unităţii miniere. Închiderea depozitului de cărbune pune în pericol peste o mie de locuri de muncă, dar şi funcţionarea termocentralei Rovinari. Conducerea companiei a asigurat sindicaliştii zonali că le va comunica rezultatul anchetei.
Actuala conducere a CE Oltenia a reacţionat după ce la cariera Roşia s-a produs un blocaj din cauza suspendării activităţii depozitului de cărbune. Acesta trebuia mutat încă de anul trecut, iar autorităţile de mediu i-au tot păsuit cu această relocare până ce legea nu le-a mai permis să-l lase în funcţiune. Zgomotul, dar mai ales praful produs de depozitul de cărbune afectează cetăţenii din Rovinari care locuiesc în blocurile din vecinătate, dar şi casele care sunt de-a cealaltă parte, în Roşia Jiu.
Sindicaliştii de la cariera Roşia, dar şi cei de la Termocentrala Rovinari, au discutat cu conducerea CE Oltenia legat de situaţia creată. În carieră nu mai poate fi extras cărbunele în lipsa unui depozit, astfel că s-a trecut la unificarea benzilor, cele care vin din carieră la depozit cu cele care pleacă din depozit la unitatea energetică, astfel încât cărbunele să fie dus direct în termocentrală, însă, până la finalizarea reconfigurării circuitelor, nu se poate lucra decât pe partea de extracţie steril. Astfel, cea mai fiabilă termocentrală a CE Oltenia a rămas fără o sursă importantă de materie primă. "Am vorbit cu domnul Ilie. Ne-a comunicat că pe termen scurt încearcă să găsească soluţii de aducere a cărbunelui direct din cariera Roșia în Termocentrala Rovinari, fără depozitul acela. Iar în perspectiva imediată să rezolve problemele cu noul depozit de cărbune. A mai spus și că acolo va trimite corpul de control să vadă ce s-a întâmplat în anii aceștia de tot s-a lălăit problema de acolo. I-am solicitat și eu și a spus că a și făcut acest lucru", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME).
Ion Pisc: E o pată neagră pentru SDM
Conducerea Termo Rovinari dezaprobă modul în care cei din conducerea Diviziei Miniere au gestionat problema legată de depozitul de cărbune de la cariera Roșia. Acum, unitatea energetică pune presiune pe celelalte cariere pentru asigurarea necesarului de lignit pentru producerea energiei electrice. "Nu ne afectează într-un fel, pentru că luăm direct de la Pinoasa, de la Timișeni din spate. Sigur că avem nevoie și de cărbunele de la Roșia. O să-și facă ei o legătură să nu mai depoziteze acolo, să vină direct, să treacă în Rovinari, înspre centrală. Până se rezolvă cu treaba cu depozitul, că nu este o chestie de ieri, de astăzi. E o pată neagră pentru SDM. A fost 2013, 2015, suntem în 2016. Înseamnă că trebuie să dea mai mult Pinoasa, Rovinari și cu Tismana. Să dea mai mult cărbune pentru că noi mergem la capacitate. Sper să nu se pună problema să rămânem fără materie primă. Deja am vorbit la celelalte cariere să-și creeze fronturi. Sigur, nu e vorba de o săptămână, de două, de trei. E de durată. Să sperăm că reușim. Asta ne-ar mai trebui, să rămânem fără cărbune", a explicat Ion Pisc, directorul Termo Rovinari.
Motivele invocate de CEO în plângerea prealabilă
CE Oltenia a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj o plângere prealabilă prin care a solicitat revocarea măsurii de suspendare a activității depozitului de cărbune al UMC Roșia. CE Oltenia a invocat niște motive pentru nereușirea relocării depozitului în termenul stabilit. A explicat că a cumpărat un teren de peste 6 hectare de la cetățeni, dar că avea nevoie de peste 12 hectare și pentru că nu a reușit să cumpere diferența de teren, a decis să mute depozitul pe terenul propriu al carierei Roșia. Astfel, este clar că banii pe care i-a cheltuit compania pentru achiziția acelei suprafețe de 6 hectare au fost irosiți degeaba. Compania a explicat că are probleme și cu licitația pentru construirea noului depozit. Că firmele s-au tot contestat, ultima contestație fiind depusă chiar în data de 30 mai. Câștigătoarea licitației a fost desemnată firma Armeanca. Aceasta a fost contestată de Energomontaj București, cealaltă firmă acceptată la licitație. Unul dintre motivele invocate de aceasta din urmă fiind acela că Armeanca nu deținea experiențe similiare. A pierdut contestația pentru că Armeanca a demonstrat că a mai realizat și în trecut astfel de lucrări.