Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 25 ianuarie 2025.

(închide)

Alertă la Termo Rovinari şi Cariera Roşia după o decizie de mediu

Liderii sindicali din cadrul Sindicatului Liber EMC Roşia au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că peste 1.200 de mineri riscă să fie trimişi în şomaj tehnic, ca urmare a faptului că activitatea depozitului de cărbune de la Roşia a fost suspendată de APM Gorj. CE Oltenia ar fi trebuit să construiască un depozit în afara oraşului Rovinari, dar a ieşit din termen. Mai întâi a avut probleme cu titlurile de proprietate pe terenul unde urmează să fie construit noul depozit, iar acum licitaţia a fost contestată de trei ori. Și Termocentrala Rovinari, care este cea mai eficientă din tot complexul, ar avea de suferit, asta pentru că nu va mai avea suficientă materie primă pentru a pune în funcţiune grupurile energetice.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a emis săptămâna trecută notificarea de suspendare a activității depozitului de cărbune al carierei Roșia, urmare a neconformării privind mutarea acestuia pe un alt amplasament, cât să nu mai afecteze prin zgomot și praf cetățenii din Rovinari. "Am emis notificarea miercuri, am trimis-o la companie și pe fax și prin poștă. Se aplică suspendarea activității depozitului de cărbune Roșia de îndată ce semnează de primire. M-a contactat telefonic și domnul prefect legat de această problemă, i-am explicat că aceste discuții de mutare a depozitului le-am avut de mai mulți ani cu conducerea companiei. O să merg luni la dumnealui să îi explic exact cum stau lucrurile", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Problema trebuia rezolvată de câţiva ani
Liderii sindicali s-au arătat îngrijorați când au aflat acest lucru, pe considerentul că activitatea carierei va fi blocată nemaiavând unde depozita cărbunele, dar și termocentrala Rovinari, care ar duce astfel lipsă de materie primă pentru producerea de energie. Ceea ce îi îngrijorează și mai tare pe sindicaliști este faptul că peste 1200 de mineri de la Roșia vor fi trimiși în șomaj tehnic, nemaiavând activitate. "Situația de la Roșia există din 2010. Niciunul dintre directorii care s-a perindat pe la conducerea carierei nu a fost interesat de mutarea depozitului. Mai mult decât atât au plătit 6.3 hectare pentru amplasamentul noului depozit, nu au fost în stare să-l mute acolo, au avut inclusiv toate avizele necesare. Ce am înțeles eu, că directorul Diviziei Miniere a făcut contestaţie și că încercăm să obținem modificarea traseului de transport cărbune pe o linie care să bage direct în termocentrala Rovinari. În schimb rămâne problema stocului existent în depozit la ora actuală. Probabil de săptămâna viitoare vor fi procese la urgență pentru o ordonanță preşedinţială prin care să anulăm decizia și să prelungim termenul cu 6-7 luni", a comentat Cristian Lădaru, sindicalist la cariera Roșia.

Soluţie de compromis
Sindicaliştii vorbesc de o variantă de compromis pe care vrea să o aplice conducerea CE Oltenia pentru a asigura necesarul de cărbune pentru Termo Rovinari. Este vorba de unirea benzilor, cele care aduc cărbune din carieră la depozit cu cele care pleacă de la depozit spre termocentrală. Asta ar însemna ca timp de câteva săptămâni să nu existe activitate în carieră, până la finalizarea lucrărilor. Chiar și după repornirea benzilor ar fi probleme, cantitatea de cărbune transportată s-ar reduce drastic. "S-a făcut o contestație și încercăm să funcţionăm cu halda. Oricum de luni am înțeles că încep lucrările pentru modificarea traseului de transport cărbune. Se va face transportul direct pe benzile de transport, aia înseamnă că durează cel puțin 3 săptămâni până se modifică traseul. Asta înseamnă că Roșia, de la 280.000 de tone cât dădea lunar, așa va da cel mult 100.000. Presiunile cele mai mari vor fi de acum încolo pe Peșteana și Roșiuța, care sunt singurele care nu au probleme tehnic vorbind", a explicat liderul sindical de la cariera Roșia.
Primii care vor rămâne fără activitate sunt salariații de la depozit, spun sindicaliștii. Unii ar urma să-și ia concediu, alții vor contribui la reconfigurarea traseului de benzi. Nici în carieră nu va mai fi activitate până la reamenajarea traseului de transport al cărbunelui. Ar putea scoate steril pe perioada cât se lucrează la benzi.

Licitația, reluată?
Relocarea depozitului de cărbune trebuia să fie făcută încă de la sfârșitul lui 2015, când a fost termenul inițial de conformare. Abia în luna noiembrie 2015 compania a organizat licitație pentru stabilirea constructorului care să realizeze depozitul cel nou, pe raza comunei Fărcășești, invocând probleme legate de achiziționarea terenurilor pe care să amenajeze depozitul. Firmele s-au tot contestat între ele, de trei ori până acum, iar acum se discută despre reluarea licitației. "În ceea ce privește licitația pentru realizarea noului amplasament am înțeles că sunt două firme care se confruntă, Armeanca și Energomontaj București, care, datorită unor scăpări în așa zisa licitație, le-a permis la perdanți să facă contestații. Energomontaj, cea care a pierdut, a făcut contestație în ultima zi. Asta înseamnă că principalul vinovat este domnul Teodorescu, noul director care a venit la Achiziții Publice sau ce este. Au lăsat niște scăpări. Am înțeles că se va face documentația iar, se va relua licitația. Singura noastră șansă este ordonanța președințială, să anulăm decizia APM", a mai spus Cristian Lădaru.

Vizualizări: 8,340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: