CE Oltenia susţine că este pregătit pentru o iarnă grea
Complexul Energetic Oltenia dă asigurări că a luat toate măsurile necesare pentru o iarnă grea. Are stocuri mai mari decât i-a impus Ministerul Energiei, a făcut reviziile la grupurile energetice şi alte operaţiuni specifice. Anul trecut, preţurile pe piaţa de energie au luat-o razna, după ce pe piaţă a fost aruncat zvonul că stocurile de cărbune ale CE Oltenia ajung doar pentru câteva zile.
Preţul de pe piaţa de energie este cel mai discutat subiect al ultimelor luni la nivelul Ministerului Energiei, ANRE, Consiliul Concurenţei etc. A fost un an în care producătorii au avut profituri uriaşe, distribuitorii abia au supravieţuit, iar consumatorii au plătit mai mult. Guvernanţii vor să stopeze creşterea preţurilor, pe care o consideră nejustificată.
Pe acest fond, Complexul Energetic Oltenia a venit cu un comunicat liniştitor. Are stocuri suficiente, mai mari decât i s-a cerut. „Stocurile de cărbune la nivelul CE Oltenia sunt asigurate. Conform prevederilor hotărârii de guvern privind aprobarea unor măsuri pentru realizarea stocurilor de siguranţa ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce priveşte combustibilul lignit, la data de 15 noiembrie 2017, CE Oltenia trebuia să aibă asigurat un stoc de 1,5 milioane tone de cărbune. Faptic, la data de 15 noiembrie 2017, CE Oltenia avea 1.239.800 tone de cărbune în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcţiei Miniere şi încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate (în total,1.591.600 tone)”, se arată în comunicat.
Tot joi a apărut informaţia că Ministerul Energiei ar fi fost sesizat cu privire la faptul că stocurile reale nu ar fi cele anunţate, dar nu există o confirmare oficială.
Revizii în termocentrale
Compania energetică a mai anunţat că, pentru trecerea vârfului de iarnă, au fost luate o serie de măsuri în termocentrale şi carierele miniere. „Se află în curs de finalizare un program de închideri şi izolaţii termice, etanşări la tunelele de dezgheţ, reabilitări la cabinele de supraveghere ale utilajelor miniere, lucrări pentru asigurarea cailor de acces în cariere. Pentru livrarea la parametrii optimi a agentului termic către populaţie, instalaţia de termoficare a fost revizuită efectuându-se înlocuiri de armături, curăţire mecanică şi chimică a boilerelor şi schimbătoarelor de căldură, precum şi refacerea izolaţiilor termice. Referitor la echipamentele de lucru pentru iarnă, menţionam că au fost încheiate toate contractele pentru achiziţia necesarului solicitat, majoritatea sortimentelor fiind deja aprovizionate integral”.
În iarna 2017-2018, grupurile energetice ale CE Oltenia vor funcţiona conform solicitărilor Dispecerului Energetic Naţional şi necesarului de consum din Sistemul Electroenergetic Naţional, se arată în comunicat.