CE Oltenia, reproşuri pentru Guvern

Supărată că energia din surse regenerabile a primit laude în această perioadă, fiind zile când era pe primul loc în sistemul energetic național. CE Oltenia cere autorităților să acorde atenție și producătorilor clasici de energie prin legi care să asigure buna funcționare.
CE Oltenia susține, într-un comunicat de presă, că ar fi putut să asigure și mai multă energie României dacă modificările legislative ar fi fost făcute la timp. „CE Oltenia solicită autorităților să acorde atenție si producătorilor clasici de energie, în vederea elaborării unor prevederi legislative care să asigure buna funcţionare, deopotrivă, a tuturor producătorilor de energie“, afirmă CEO.
Lipsa reglementărilor legale a dus la blocarea proiectelor de reabilitare a unor capacităţi de producţie, din cauza diminuării veniturilor si nealocării fondurilor nerambursabile din PNI, în perioada 2013-2016, respectiv returnarea a 25% din cheltuielile eligibile efectuate pentru eficientizarea grupurilor energetice (procentul alocat in Polonia este de 40%), susține CEO.
Fostul ministru Victor Grigorescu s-a lăudat că a deblocat PNI și că CEO va primi bani pro-rata, dar niciun leu nu a intrat până acum. CE Oltenia mai spune că realizarea stocurilor de cărbune necesare perioadelor de vârf de iarnă au fost influențate de lipsa fronturilor de lucru, din cauza neemiterii hotărârilor de guvern necesare exproprierilor. Și certificatele verzi le creează probleme. „Impunerea cumpărării de certificate verzi inclusiv pentru energia consumată în activitatea proprie de extracție si producție a lignitului. CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din România, după Alro Slatina si ArcelorMittal Galati)“, mai susține CEO. Mai multe companii au fost scutite de plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei utilizate in consumul propriu tehnologic, dar nu și CE Oltenia.

Vizualizări: 780

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: