CE Oltenia plăteşte penalităţi uriaşe sinistraţilor din Seciurile
Complexul Energetic Oltenia a efectuat de la începutul acestui an plăți de aproape două milioane de lei reprezentând doar penalităţi de întârziere la punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti. Este vorba de procesele pe care compania le are cu Asociația de Sinistrați de la Seciuri, comuna Roșia de Amaradia. Asociația a obținut încă din 2013 hotărâre definitivă și irevocabilă privind reconstruirea a 31 de gospodării însă nici până în prezent nu s-a pus în aplicare. În schimb, CE Oltenia plătește milioane de lei penalități de întârziere.
Sinistrații de la Seciuri constituiți în asociația condusă de fostul viceprimar al comunei Roșia de Amaradia, Cristinel Ciocan, au obținut în instanță penalități de întârziere de peste două milioane de lei, bani pe care compania i-a plătit deja. Cinci dintre membrii asociației au obținut aceste penalități de peste două milioane de lei. ”După noul cod civil se prevăd penalități și atunci i-am dat în judecată pentru plata penalităților. Judecătorii, în baza dovezilor, au văzut că nu e cale de întors. Din 24 de oameni, doar la șapte li s-au respins dosarele. Practic sunt două procese, unul se deschide pentru stabilirea procentului penalităților care pornește de la 0,1 la 1% pe zi de întârziere și după trei luni de zile de la câștigarea procentului oamenii dau în judecată ca instanța să stabilească valoarea în bani. Au plătit până acum peste două milioane de lei. Cinci nu au introdus încă acțiunile pentru stabilirea valorii, nu știu de ce, cinci au primit banii pe casă și au renunțat la penalități, au mai rămas 15 din care la cinci au plătit până acum peste două milioane de lei. Vor plăti în continuare”, a spus Cristinel Ciocan, președintele asociației.
Este mai mult decât evident faptul că valoarea penalităților pe care compania le plătește în instanță este mai mare ca valoarea caselor care trebuiau reconstruite. Oamenii spun că nu vor renunța până când compania nu va pune în executare hotărârea privind reconstrucția locuințelor. ”Pe 13 iunie se împlinesc trei ani de când s-a dat hotărârea și nu s-a făcut nicio casă. Ne-au chemat de am semnat chipurile niște hârtii cu loturile repartizate, dar nu a văzut nimeni loturile de la Drăgoieni, există bucățile de pământ dar nu le-am văzut. Este o expertiză chiar comandată de ei, plătită de ei, făcută corect, dar lor tot nu le-a convenit și nu o recunosc. Închipuiți-vă încăpățânarea lor unde a dus, că puteam să ne înțelegem de la început. Ciurel ne-a făcut tâlhari. Să nu uităm că astea sunt doar penalități, ei casele trebuie să le facă pentru că altfel le fac plângere penală pentru nepunerea în executare a hotărârii, nu ne jucăm”, a spus Cristinel Ciocan, președintele Asociației de Sinistrați.