Ce le doresc celor care au dat diplome de asistente medicale pe bani
Cu ani în urmă circula o poveste. Un profesor universitar de la Craiova a plecat în vacanţă în Dubai. I s-a făcut rău şi a fost dus la spital. Când a văzut medicul, era să facă infarct. Motivul? Medicul îi fusese student cu nişte ani în urmă şi îl trecuse pe şpagă, aşa cum trecea toţi studenţii străini. Medicul a scăpat cu viaţă, dar de atunci nu a mai trecut niciun student care nu a învăţat. Şi-a dat seama câte vieţi a pus în pericol, lăsând studenţii să treacă pe şpagă. Faptul că s-a temut pentru viaţa lui i-a deschis ochii.
De atunci şi până acum, lucrurile s-au agravat în România. Acum nici măcar nu mai eşti nevoit să treci pe la şcoală pentru a obţine o diplomă. A dovedit-o o televiziune suedeză, care a reuşit să demonstreze că nu mai puţin de patru şcoli postliceale pentru asistente medicale au dat diplome unor persoane care nu au frecventat cursurile.
Jurnaliştii suedezi au vrut să facă un material simplu, referitor la faptul că tot mai mulţi asistenţi străini lucrează în spitalele din Suedia, cei mai mulţi din cei angajaţi în ultima vreme fiind români. Uitându-se atenţi la diplome şi comparând cu poveştile aflate, au ajuns la concluzia că unele persoane figurau în acelaşi timp ca muncind în Suedia şi făcând cursuri în România. Au avut convingerea că au de-a face cu o mafie a diplomelor false şi au venit în România să se convingă de acest lucru. Au aflat cu stupoare că diplomele sunt reale, înregistrate. Corupţia era aşadar la nivel de şcoli.
Jurnaliştii suedezi au vorbit cu cinci dintre asistenţii medicali care au obţinut diplome în România, iar aceştia provin de la: Şcoala Postliceală „Henri Coandă” din Timişoara (1 persoană), Şcoala „Carol Davila” din Călan/Caransebeş (1 persoană), Şcoala „Gheorghe Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin (1 persoană), Şcoala „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş (2 persoane). Cu alte cuvinte, nu este o problemă întâmplătoare, la o şcoală, ci probabil un fenomen.
În România există 150 de şcoli sanitare, cele mai multe private. Cursurile sunt la zi, neexistând posibilitatea învăţământului la distanţă. Asistentele intervievate în Suedia au recunoscut că au învăţat singure şi că au mers în România o dată pe an, la examene. Una dintre ele a fost o singură dată, la examenul final.
Infracţiunea este clară, dar păcat că în România vor trece ani buni până când organele de anchetă vor lămuri lucrurile. Până atunci însă le doresc celor care au dat diplome pe bani să aibă la un moment dat nevoie de asistenţă medicală din partea celor care le-au cumpărat.