Ce fac gorjenii de la sate cu banii câștigați în străinătate
Localnicii din toate comunele Gorjului pleacă la muncă în străinătate, fie ca sezonieri, fie pe perioade mai lungi de timp. Faptul că nu au locuri de muncă bine plătite îi determină pe tineri să ia drumul străinătății pentru a-și face un rost. Cel puțin asta reiese din faptul că mai toți tineri care muncesc peste hotare investesc banii în locuințe și pentru a-și face o gospodărie care să le asigure cel puțin hrana de zi cu zi.
Comuna Roșia de Amaradia se numără printre localitățile din Gorj unde sute de oameni pleacă anual la muncă în străinătate. Acest fenomen a luat amploare după ce activitatea minieră din zonă a fost sistată. Cei mai mulți vin cu bani și investesc în case.
”Majoritatea sătenilor care pleacă la muncă în străinătate au investit banii câștigați acolo în modernizarea caselor, sau în construirea altora noi. Vreau să vă spun că peste 90% din cei care muncesc peste hotare în asta investesc banii. De exemplu sătenii din satul Ruget plecați dincolo au cumpărat în masă terenuri pe lângă Târgu-Jiu, în cartierul Drăgoieni, unde s-au apucat de case. Vreau să vă spun cu unul, doi, din cei plecați au deschis o afacere, gen magazin sătesc”, a declarat Liviu Cotojman
Și sătenii din Turburea care muncesc în străinătate investesc banii îi case și dar și agricultură sau creșterea animalelor.” Vreau să vă spun că marea majoritatea a tinerilor plecați la muncă în străinătate investesc în modernizarea caselor, sau cumpără terenuri și fac locuințe de la zero, iar apoi încep încet-încet să-și facă un rost pe lângă casă, își cumpără câteva utilaje, vaci, porci, oi, capre, terenuri sau le ia în arendă și au o pornire. Măcar își asigura traiul zilnic.”, a spus Ion Bârcă.
Investiții în locuințe se fac și în comuna Hurezani.” Nimeni nu a venit cu bani din afară ca să-și deschisă o afacere. Toți muncesc pe dincolo ca să facă o casă, sau modernizări dar nu s-a îmbogățit nimeni. Muncesc să își creeze în țară niște condiții de trai”, a spus primarul Ion Mândruț.