Ce avantaje au gorjenii de pe urma gazoductului BRUA
Lucrările la gazoductul BRUA ar urma să înceapă anul viitor, iar investiţia va fi funcţională în 2020, anunţă autorităţile judeţene care speră în crearea unei pieţe a gazului independentă de cea rusească. În Gorj, conducta trece prin 12 localităţi, însă ce mai avantajată din punct de vedere financiar va fi comuna Hurezani, unde va fi construită una din cele trei staţii de compresoare de pe teritoriul României.
Cristian Toader Pasti, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, a participat marţi la o întâlnire organizată de Transgaz la Hurezani. Compania urmează să demareze lucrările la gazoductul BRUA, care va trece prin 12 localităţi gorjene. Cristian Toader Pasti a prezentat avantajele pe care acest proiect le aduce cetăţenilor gorjeni, dar şi despre posibilele disfuncţionalităţi pe care le-ar produce investiţia de sute de milioane de euro. „Vorbim de o construcţie pe o suprafaţă foarte mare de teren cu foarte multă tehnologie înglobată în ea, cu staţii ultramoderne, cu două compresoare. Este o oportunitate extraordinară pentru oamenii din zona Hurezaniului. Vor fi angajaţi foarte mulţi oameni din zonă, iar valoarea autorizaţiei de construcţie revine Primăriei Hurezani, o sumă foarte mare”, a declarat Cristian Toader Pasti.
La discuţiile de marţi au participat şi cetăţenii din zonele afectate de gazoduct, fără însă a se declara în vreun fel nemulţumiţi de proiect. „Oamenii vor fi despăgubiţi, s-a stabilit probabil nivelul despăgubirilor, ce pot să vă spun este că oamenii nu sunt nemulţumiţi. Nu cunosc valoarea despăgubirilor, dar cert este că nu sunt nemulţumiţi”, a mai spus Pasti.
DISFUNCŢIONALITĂŢI
Cât priveşte disfuncţionalităţile pe care le-ar putea crea acest proiect, Cristian Toader Pasti spune că pe lângă această conductă va fi marcată şi o zonă de siguranţă, iar oamenii nu vor mai putea construi nimic. „S-ar putea să mute reţele de curent electric şi atunci oamenii vor rămâne fără curent electric, s-ar putea muta conducte de apă. Şi-au luat angajamentul că vor anunţa din timp şi vor remedia şi ei în cel mai scurt timp”, a mai spus consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, care a mai spus că speră ca proiectarea să se facă la faţa locului şi nu din birou pentru a avea mai târziu surpriza că gazoductul va trece prin cimitire.