Casa de Pensii Gorj: Cum se calculează punctele de stabilitate în funcție de stagiul de cotizare

Casa Județeană de Pensii Gorj informează cetățenii cu privire la modalitatea de acordare a punctelor de stabilitate, un aspect esențial pentru calculul pensiilor. Numărul de puncte de stabilitate este legat de stagiul de cotizare contributiv realizat în sistemul public de pensii. Aceste puncte sunt acordate doar celor care au acumulat un stagiu de cotizare contributiv de peste 25 de ani.

Stagiul de cotizare contributiv reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții la sistemul public de pensii. Aceasta include atât contribuțiile plătite direct de angajatori, cât și contribuțiile achitate de cei care au încheiat contracte de asigurare socială.

Există anumite perioade necontributive, recunoscute ca vechime în muncă sau stagiu de cotizare, pentru care nu s-au plătit contribuții, dar care sunt considerate în calculul pensiei dacă persoana a fost asigurată în sistemul public. Printre aceste perioade se numără sporurile pentru grupele de muncă I și II, perioada de venit în completare, șomajul anterior datei de 1 aprilie 2001 și perioadele reglementate de Decretul Lege 118/1990 și Decretul 112/1965.

Cu toate acestea, există și perioade pentru care nu se acordă puncte de stabilitate, chiar dacă au fost parte a stagiului de cotizare contributiv. Printre acestea se numără indemnizațiile de asigurări sociale pentru incapacitate temporară de muncă între 2001 și 2006, perioadele de șomaj tehnic conform OUG 28/2009 și 4/2010, perioada studiilor universitare și serviciul militar. De asemenea, perioadele de pensie de invaliditate, concediu pentru creșterea copilului și alte perioade specificate prin decrete legislative nu sunt eligibile.

 Numărul de puncte de stabilitate se acordă și pentru fracțiuni de an, conform unui sistem specific de calcul. Pentru fiecare an realizat peste 25 de ani până la 30 de ani inclusiv, se acordă 0,50 puncte. De la 30 la 35 de ani, fiecare an aduce 0,75 puncte, iar pentru fiecare an realizat peste 35 de ani, se acordă un punct întreg. Aceste puncte se calculează și pentru luni și zile, conform unor formule precise.

Casa Județeană de Pensii Gorj atrage atenția asupra faptului că numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele de cotizare în care o persoană a cumulat pensia din sistemul public cu alte venituri asigurate. De asemenea, perioadele în care persoana a fost asigurată simultan în mai multe sisteme de asigurări sociale se iau în calcul o singură dată.

Vizualizări: 9,502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: