Câinii și sănătatea fizică și mentală a oamenilor

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de animale de companie, arată cele mai recente date. Astfel, în jumătate dintre gospodăriile din țara noastră se estimează că ar exista un astfel de membru special în familie - sau mai mulți. 

Câinii și pisicile se remarcă în prim-plan la acest capitol, dar românii au și alte animale de companie precum păsări și reptile.

Despre câine se spune oricum că este cel mai bun prieten al omului, grație fidelității sale față de stăpân și față de familia acestuia. A adopta un câine înseamnă destul de multe responsabilități. Acesta va avea nevoie de îngrijire corespunzătoare, de la vaccinuri și tratamente de medicină veterinară la nevoie, până la hrănire adecvată și spălare regulată (mai ales dacă este ținut în casă și nu în curte). 

De asemenea, spre deosebire de pisică, orice câine trebuie plimbat cel puțin o dată pe zi, de preferat scos afară de mai multe ori zilnic, pentru a putea să-și păstreze o stare optimă a sănătății. Un astfel de patruped este energic și activ, iar nevoile sale trebuie înțelese corect.

Timpul alocat unui câine, precum și resursele financiare aferente, merită însă din plin! Deținerea unui câine drept animal de companie aduce numeroase beneficii oamenilor, pentru sănătatea fizică și pentru cea mentală. Iată care sunt cele mai importante avantaje:

·      reducerea stresului și a anxietății, prin mângâiere și joacă, cu efecte pozitive clare precum scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de boli cardiovasculare;

·      stimularea activității fizice, căci plimbările zilnice determină un program mai dinamic pentru stăpâni;

·      posibilitatea de a pierde din masa corporală sau de a stimula musculatura, în funcție de obiectivul personal;

·      evitarea depresiei, în momente mai puțin fericite;

·      efecte implicite asupra sănătății inimii și a creierului, o stare generală de bine;

·      stimularea afectivității, a încrederii și a empatiei;

·      creșterea interacțiunii sociale, prin comunicarea cu alte persoane în timpul plimbărilor - vecini, alți posesori de câini etc.;

·      sentimentul de protecție, mai ales dacă se optează pentru un câine de talie medie sau mare;

Câinele, un animal extrem de loial și onest
Dedicat persoanelor care îl iubesc și îl îngrijesc, câinele va demonstra fidelitate  și va acționa sincer de fiecare dată. Va fi un partener de încredere, de bază în orice moment. Această relație de interdependență poate crește stima de sine a oamenilor, intervenind satisfacția de a conta atât de mult pentru o altă ființă. 

În filme și seriale, câinele este constant ilustrat cu acest profil impresionant, indiferent că ne referim la producții de aventură, de dramă, de comedie sau la animații de orice fel. Printre cele mai cunoscute filme din ultima perioadă în care câinele este în prim-plan putem menționa A Dog's Purpose (2017), A Dog's Journey (2019), Povestea incredibilă a lui Enzo (2019), Chemarea străbunilor (2020), Dog. Un câine de legendă (2022).

Câinele este protagonist și în multe jocuri video, de la cele simple pentru distracție relaxantă pe mobil, până la jocuri mai complexe pentru PC-uri și console. Printre titluri, putem menționa Bolt, PaRappa the Rapper sau Okami HD. Adesea câinii apar în jocuri ca parteneri ai personajelor principale, fără a fi în centrul acțiunii. De exemplu, în celebrul joc Garena Free Fire, utilizatorii pot avea oricând un animal de companie. Mai mult, există și sloturi pe platformele de casino Romania în care câinii se bucură de toată atenția, așa cum se întâmplă în seria de păcănele The Dog House de la Pragmatic Play.

De ce are nevoie un câine pentru a fi sănătos și fericit
Dacă am vorbit mai sus despre beneficiile pe care le are omul prin alegerea unui câine ca animal de companie, trebuie să subliniem elementele esențiale pentru sănătatea și fericirea câinelui. 

Principalele nevoi ale acestuia sunt, dincolo de asigurarea unui adăpost adecvat (fără lucruri periculoase pentru acesta), hrana și apa, asigurarea exercițiilor fizice, igienă și îngrijire generală, vizite la medicul veterinar. Câinii au de asemenea nevoie de spațiul lor personal, o mică zonă din locuință unde să știe că pot să se relaxeze fără să fie deranjați.

Sursa foto canva.com

Vizualizări: 1,594

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: