Boza: Încerc să înţeleg de ce creăm isteria aceasta a certificatelor
Conducerea CE Oltenia nu pare a fi deranjată de faptul că anual compania trebuie să cheltuie sume uriaşe de bani pentru achiziţia de certificate verzi şi de CO2. Cel puţin asta reiese din declaraţia directorului general Sorinel Boza, resemnat de faptul că toţi producătorii de energie din Europa care poluează trebuie să facă astfel de achiziţii. În altă ordine de idei, Boza a vorbit şi despre planul de concedieri din acest an, care încă nu a fost aprobat de AGA. Acuzat că face angajări politice, Boza a declarat că „nu este important” pentru judeţul Gorj acest subiect.
Reporter: CE Oltenia a cumpărat pentru anul 2017 toate certificatele de CO2 necesare? Cât aţi plătit pentru acestea?
Sorinel Boza: Încerc să înţeleg de ce creăm isteria aceasta a certificatelor. Este un proces pe care orice producător de energie pe cărbune în lumea asta îl are în zona sa. În Europa, nu numai noi plătim, plătim toţi producătorii de energie pe bază de cărbune, plătesc în România şi ceilalţi producători care au emisii de CO2. Deci, certificatele verzi s-au achiziţionat toate, a fost o sumă, nu mică, iar certificatele de CO2 s-au achiziţionat în mare parte. Noi avem deadline la sfârşitul lunii aprilie în care avem obligaţia să fim conformi cu achiziţia totală şi vă asigur că vom fi conformi cu toate achiziţiile de certificate de CO2.
Noi acum trebuie să ne gândim mai mult la ce va fi în viitor. Acesta este un subiect important, încercăm să anticipăm ce va fi în viitor. Pentru că e clar că trendul european nu putem să-l anticipăm, nu putem să anticipăm la nivel european, nu putem să vedem ce decizii la nivel european vor fi, dar în acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi.
Rep.: Luaţi în calcul o suplimentare a personalului acolo unde înregistraţi deficit?
S.B.: Nu ştiu de unde aveţi informaţia că avem o lipsă de personal.
Rep.: Aţi spus-o chiar dvs., public.
S.B.: Sigur, dar nu atât de...
Rep.: Nu este atât de pronunţat acest deficit încât să faceţi angajări?
S.B.: Avem un plan de restructurare de 200 de persoane anul acesta, care încă nu este aprobat de către AGA. Este în plin proces, noi încercăm să-l susţinem şi toată lumea încearcă să susţină acest plan. Și vă reamintesc că acest plan vine de la 740 cât era iniţial, cât era aprobat acum doi ani şi jumătate. Ceea ce am putut să facem în această perioadă este că am reuşit, din punct de vedere social, acolo unde au fost decese, să acţionăm să angajăm un membru din familie. Toţi cei care au venit i-am angajat. Tot din punct de vedere social, la oamenii care erau bolnavi, am angajat un membru de familie. Deci am încercat să aducem puţină forţă proaspătă.