Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Banii din PNI vor merge la grupul 5 Rovinari

Complexul Energetic Oltenia va avea în acest an un buget de investiţii de 810 milioane de lei, mult mai mare decât anul trecut. Cea mai importantă investiţie este cea privind modernizarea grupului 5 Rovinari, pentru care se încearcă accesarea unui credit bancar. De asemenea, toţi banii care vor ajunge la complex prin Planul Naţional de Investiţii vor fi direcţionaţi către investiţia de la Rovinari, anunţă managerul Sorin Boza.

CE Oltenia intenţionează să ia un credit de 250 de milioane de lei, în vederea finalizării mai devreme a reabilitării şi modernizării grupului 5 de la Rovinari. Administraţia propune un credit pe 10 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani. Investiţia este estimată la 538 de milioane de lei fără TVA, fiind finanţată din surse proprii. Durata totală de realizare a investiţiei este de 75 de luni, până în ultimul trimestru al anului 2020. Cu ajutorul creditului, compania vrea să finalizeze investiţia mai devreme cu câteva luni, astfel încât grupul să fie funcţional în aprilie-mai 2020. „Sperăm anul acesta să primim circa 42 de milioane de lei din PNI, toţi banii vor merge pentru grupul de la Rovinari”, a spus Sorin Boza într-o emisiune la TV Sud.

Managerul CE Oltenia a spus că per ansamblu bugetul de investiţii este mai mare decât anul trecut: „Am încheiat anul trecut cu un procentaj de realizare a investiţiilor de aproape 75%. Anul acesta bugetul este trimis la minister şi validat cu 810 milioane de lei, faţă de circa 640 cât a fost anul trecut. Cred că este o creştere importantă. Mare parte din creştere este din surse proprii, aşteptăm şi o parte din PNI, iar o parte, pentru grupul 5, încercăm să accesăm un credit care să ne ajute să îl terminăm mai repede decât am prognozat”.

Blocul energetic nr. 5 de la termocentrala din Rovinari funcţionează din anul 1978 şi a înregistrat un număr de 87.734 de ore de funcţionare. Ultima reparaţie capitală a fost făcută în 1998, grupul fiind oprit din 2015. Sorin Boza a spus că sunt în pregătire şi alte grupuri pentru a fi retehnologizate: „Urmează 3 Turceni şi pregătirea pentru 3 Rovinari. Încercăm să avem an de an retehnologizare”.

Vizualizări: 1,523

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: