Bacio, invitat la un festival de film din Germania
Mihai Vulpe, cunoscut sub numele de Bacio, este primul gorjean care a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor şi cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film „Toamna la Voroneţ”, organizat la Gura Humorului de Media Pro Bucureşti şi Centrul Cultural Bucovina. „Da`Las Nostalgia” este filmul care i-a adus succesul la care nici nu visa
Reporter: Cum ţi-a venit ideea realizării acestui film?
Mihai Vulpe: Fiind realizator de emisiune la un post de televiziune local sunt pasionat de film. Ideea a fost spontană, am găsit personajul şi am dat drumul la film. Am ales un film de scurt metraj pentru că e mai bine să o iei uşor decât să te arunci în ape prea mari de la început pentru că e posibil să te îneci.
Reporter: Ce poţi să îmi spui despre personaj, unde l-ai găsit?
Mihai Vulpe: Numele personajului este Gheorghe Căpriţă şi l-am găsit la un simplu interviu, am făcut o emisiune cu el şi emisiunea a avut un mare succes. Am văzut că are potenţial şi am vrut să fac din subiect ceva mai interesant. De precizat că personajul este preşedintele noului Partid Comunist din satul Sohodol. În timpul festivalului acesta a fost asemănat cu personajele lui Emil Kusturitza şi a fost intitulat Borat de România.
Reporter: Cât au durat filmările şi cum ai ales locaţiile?
Mihai Vulpe: Filmul are 10 minute dar selecţiile au fost făcute după un material de 6 ore. Am filmat în mai multe locaţii însă cea mai importantă a fost la sediul noului Partid Comunist din satul Sohodol.
Reporter: Care a fost echipa cu care ai filmat?
Mihai Vulpe: Filmul a fost făcut de mine şi montat de Ovidiu Dina iar ca şi cameraman l-am avut pe George Andreescu. Filmul a fost făcut sub coordonarea cineastului Dumitru Călugăru, el a fost cel care a dat denumirea filmului. Asta a fost marea mea surpriză pentru că majoritatea filmelor concurente au avut în spate o întreagă aparatură.
Reporter: Poţi să-mi spui câteva dintre întâmplările haioase din timpul filmărilor?
Mihai Vulpe: Toate chestiile amuzante sunt în film, nu am lăsat nimic în spatele camerelor de filmat, filmul e făcut practic din toate poantele din spatele camerelor. Tocmai în asta constă frumuseţea filmului.
Reporter: Cum ai aflat de acest Festival de Film de la Gura Humorului?
Mihai Vulpe: Fiind pasionat de film m-am interesat unde alt undeva decât pe Google. Primul pas a fost să intru într-o astfel de competiţie. Au fost selectate 35 de filme dintre care multe au fost Canada şi Germania.
Reporter: Cum ţi-a schimbat succesul pe care l-ai avut cu acest film viaţa de zi cu zi?
Mihai Vulpe: Eu nu m-am schimbat cu nimic însă din punct de vedere al colaborărilor am primit deja două invitaţii la un festival de film din Germania şi una la Bucureşti. Pentru mine acest lucru a fost o notă de încredere ca să continui pe drumul acesta.
Reporter: Ce planuri de viitor ai?
Mihai Vulpe: De acum o să mă apropii mai mult de film fie ca regizor fie ca actor. Un vis deja mi s-a împlinit mai urmează să mi se împlinească şi al doilea, însă cu toate acestea nu o să renunţ la muzică.
Reporter: Cum a fost apreciat filmul de către cei prezenţi la festival?
Mihai Vulpe: A fost singurul film care a primit aplauze chiar dinainte de a se termina fiind apreciat chiar şi de marele regizor Andrei Blaier, care a menţionat încă de la început că va fi premiat.
Reporter: În prezent te pregăteşti pentru un nou film?
Mihai Vulpe: Am mai multe proiecte, tot ce pot să spun este că viitorul meu film se va chema „Filosofia Ciuce”, va fi un pamflet iar personajul principal va fi tot Gheorghe Căpriţă.
Reporter: Este adevărat că deţii drepturi de autor asupra acestui personaj?
Mihai Vulpe: Sunt impresarul lui oficial şi am un contract de exclusivitate cu acesta. Am încredere în talentul lui actoricesc.
Reporter: Care este cea mai mare satisfacţie pe care ti-a adus-o acest premiu?
Mihai Vulpe: Cel mai important lucru este că Gorjul a plecat cu un premiu de acolo şi faptul că eu ca tânăr regizor am reuşit să mă fac cunoscut într-o lume în care cineaştii mai în vârstă în loc să încurajeze tinerii le închid orice poartă.