Atenționare: Sistemul energetic național nu va putea să funcționeze doar cu soare și vânt!

Declarație controversată a directorului executiv al asociației HENRO, ce reunește producătorii de energie din România: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Elcen, Complexul Energetic Oltenia. Silvia Vlăsceanu afirmă că oricât de mult ne-am dori să milităm pentru energie verde, nu ne putem baza doar pe energia solară și cea eoliană și mai avem încă nevoie și de capacitățile care folosesc combustibili fosili.

Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării care a avut drept temă „Securitatea energetică a României. Silvia Vlăsceanu a afirmat că România s-a grăbit să scoată din funcțiune energia produsă pe bază de cărbune. 

”Vedem că state care inițial au declarat că vor să facă tranziție energetică cu energie din surse regenerabile, care nici măcar nu concepeau să considere nuclearul energie curată, acum redeschid mine de cărbune, ceea ce înseamnă că vor produce energie electrică și din cărbune. Noi se pare că ne-am angajat prea repede să le scoatem din funcțiune”, afirmă Silvia Vlăsceanu, director executiv al asociației HENRO.

Acesta a mai explicat, pentru wall-street.ro că și o țară puternică precum Germania a fost nevoită să apeleze la cărbune, în condițiile crizei energiei, pe lângă Austria sau Țările de Jos. În plus, a subliniat, Vlăsceanu, energia verde provine din surse impredictibile.

”Sistemul energetic național nu va putea niciodată să funcționeze în siguranță doar cu surse regenerabile, doar cu soarele și vântul. Consumatorul trebuie să aibă în permanență energie electrică la niște parametri de calitate care nu se asigură atât de ușor – tensiune, frecvență - și să aibă continuitate în alimentare”, mai afirmă Silvia Vlăsceanu.

Directorul HENRO a subliniat că pentru a asigura acești parametri, dispeceratul energetic are nevoie de capacități în bandă, care să producă constant, fără fluctuații, iar acestea nu pot fi asigurate decât din energia nucleară, cea pe cărbune, gaze naturale și hidro mare. 

Vizualizări: 3,541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: