Așa arată mica Deltă amenajată în județul Mehedinți

Peste 400 de hectare de luncă inundabilă din judeţul Mehedinţi au fost redate naturii în urma lucrărilor de reconstrucţie ecologică în cadrul unui proiect realizat de mai multe organizaţii nonguvernamentale şi fundaţii. Locul, care cea mai nouă zonă umedă renaturată din România, este practic o mică deltă care adăposteşte peste 80 de specii, unele vulnerabile, altele aflate în pericol de dispariţie. Reconstrucţia ecologică de la Gârla Mare-Vrata face parte dintr-un program amplu, care se desfăşoară în şase ţări.

 
Arealul care depăşeşte 400 de hectare de luncă inundabilă, situat între localităţile Gârla Mare şi Vrata din judeţul Mehedinţi, a fost redat naturii în urma lucrărilor de reconstrucţie ecologică ce au presupus reconectarea bălţilor de pe malul Dunării cu fluviul, se arată într-un comunicat dat publicităţii de organizaţiile care au contribuit la amenajarea zonei. Parteneriatul „Împreună pentru Dunăre” reuneşte organizaţii şi fundaţii, respectiv WWF-CEE, Fundaţia Coca-Cola şi Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR).

Lucrările de reconstrucţie ecologică de la Gârla Mare-Vrata, începute în urmă cu doi ani, fac parte dintr-un program mai mare, care se desfăşoară în şase ţări, respectiv România, Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria. Aceste lucrări au presupus consolidarea şi înălţarea malurilor canalului transversal care face legătura între Dunăre şi balt), pentru creşterea capacităţii de transport a apei din Dunăre, crearea unor ochiuri de apă pentru obţinerea unui mozaic de habitate pentru speciile acvatice, consolidarea digurilor pentru a creşte cantitatea de apă acumulată în bazinul de interes şi amenajarea unui loc de pescuit pentru comunitatea locală.


În anii 1980, zona de mlaştină şi pădure inundabilă de la Gârla Mare a fost modificată pentru piscicultură, iar construcţiile au întrerupt atunci legătura zonei umede cu fluviul, cu un impact negativ asupra biodiversităţii. 
 

„Proiectul, realizat de WWF-România şi finanţat de Fundaţia Coca-Cola în cadrul programului «Împreună pentru Dunăre», contribuie la refacerea biodiversităţii zonei, cu efecte deja vizibile, şi deschide oportunităţi pentru dezvoltarea socio-economică, după ce zona va redeveni atractivă din punct de vedere piscicol şi al ecoturismului.  Un peisaj puţin cunoscut în prezent, cea mai nouă zonă umedă renaturată din România, de la Gârla Mare – Vrata, aparţine siturilor Natura 2000 Dunărea la Gârla Mare-Maglavit (ROSCI0299) şi Gruia-Gârla Mare (ROSPA0046), desemnate conform legislaţiei UE şi române pentru a proteja o serie de specii de floră şi faună. „Delta” aflată la celălalt capăt al ţării faţă de vărsarea fluviului în Marea Neagră este loc de hrănire, reproducere şi odihnă pentru peste 80 de specii, unele vulnerabile (cormoranul mic), aproape ameninţate cu dispariţia (raţa roşie, vidra, broasca ţestoasă de lac) sau în pericol de dispariţie (popândăul)”, precizează documentul citat. 


Pe lângă beneficiile pentru mediu renaturarea zonei poate diminua riscul la inundaţii pentru localităţile situate în aval de Gârla Mare, întrucât reconstrucţia ecologică a zonei a făcut posibilă reconectarea Dunării cu lunca sa inundabilă şi are potenţialul de a stoca peste 5 milioane de metri cubi de apă în timpul viiturilor venite pe Dunăre.


„Atunci când natura prosperă, întreaga comunitate prosperă, iar acesta este rezultatul pe termen lung pe care îl aşteptăm şi de la proiectul de renaturare încheiat la Gârla Mare-Vrata. Mai mult decât atât, sperăm ca acest proiect de pionierat să inspire şi să fie replicat cât mai mult în următorii ani”, a declarat Hanny Brat, marketing and fundraising manager în cadrul WWF-România.

Parteneriatul „Împreună pentru Dunăre” a însemnat până în prezent refacerea unor zone umede şi lunci inundabile de-a lungul Dunării şi al afluenţilor săi, pe o suprafaţă de 5.462 hectare. Lucrările de reconstrucţie ecologică au crescut, astfel, cu peste 13 milioane metri cubi capacitatea de stocare a luncii Dunării. Proiectul beneficiază de un sprijin de 4,4 milioane de dolari de la Fundaţia Coca-Cola.

Galerie foto


Vizualizări: 3,850

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: