Ajutorul de stat pentru CE Oltenia așteaptă după noul guvern

Demisia lui Ludovic Orban a făcut ca România să aibă un guvern interimar la acest sfârșit de an, multe probleme urgente fiind amânate pentru anul viitor.

Afectat este și Complexul Energetic Oltenia, care așteaptă ajutorul de stat pentru a putea cumpăra certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, aferente poluării produse în acest an. 

Guvernul a adoptat la jumătatea lunii noiembrie un Memoranum cu tema “Încadrarea ajutorului de stat pentru restructurarea Societății Complexul Energetic Oltenia SA în sumă de 1.326,7 milioane de euro, în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român, pentru perioada 2021-2025”. 

Pentru ca banii să ajungă efectiv la CE Oltenia, ar mai fi nevoie de o ordonanță de urgență. Nicolae Ivăniși, coordonatorul politic al ADN Gorj, spune că actualul guvern interimar nu poate emite ordonanțe de urgență, având puteri limitate.  "Mai țineți minte Memorandumul cu care a ieșit guvernul în campania electorală, pentru acordarea unui #AjutorDeStat de 1,3 miliarde de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru perioada 2021 - 2025? Ei bine, este nevoie și de o ordonanță de urgență pentru ca prima tranșă de bani să ajungă la CEO. Compania trebuie să cumpere cu acești bani certificatele de carbon pentru energia produsă în acest an și unii vor spune că nu este târziu nici dacă banii vin în ianuarie sau februarie, pentru că termenul limită este 30 aprilie 2021. Știm însă cu toții că certificatele de carbon sunt mult mai scumpe pe măsură ce ne apropiem de termenul limită. CE Oltenia le-ar fi putut lua la preț mai mic acum, dacă am fi avut un guvern cu puteri depline care să dea ordonanța de urgență", a scris Ivăniși pe pagina de socializare, unde a enumerat și alte consecințe ale demisiei lui Orban de la șefia guvernului. 

Complexul Energetic Oltenia a depus la Comisia Europeană un draft al ordonanței de urgență, fiind necesar în procesul de aprobare a planului de restructurare. (A.A.)

Vizualizări: 1,306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: