Ceva se vinde foarte bine în Gorj! Îl folosesc la agricultură bio

Tot mai mulți gorjeni au început în ultimii ani să cultive terenuri, dar mai ales că practice o agricultură BIO. Totul a început din pandemie, când oamenii s-au apucat în special de grădinărit și dacă tot își produc singuri legumele vor ca acestea să fie BIO. Gunoiul de grajd, cel mai bun îngrășământ natural, este la mare căutare în Gorj.

Crescătorii de animale sau micii fermieri din județ care până acum câțiva ani nu mai știau cum să scape de gunoiul de grajd, acum nu mai au ce vinde. 

”Vreau să vă spun că este la mare căutare gunoiul de grajd. Acum câțiva ani mă rugam de unul și de altul să-l ia gratis, iar acum am ajuns să nu am ce vinde. El trebuie să stea un an doi până să fie folosit, dar am oameni care vin să-l ia și îl țin la ei în gospodărie. Am văzut că sunt anunțuri și pe internet că vând gunoi de grajd și am sunat de curios să văd care este prețul, dar nimeni nu mai are. Se caută pentru că oamenii care pun grădini pentru consum propriu au înțeles că acest gunoi e cel mai bun îngrășământ și dacă tot mănânci o legumă de la tine, măcar să fie ceva natural. Eu am vândut și cu 300 de lei căruța de gunoi”, povestește un localnic din Stănești.

În comuna Turburea există un depozit de gunoi de grajd făcut cu fonduri europene, iar autoritățile locale au primit oferte din Germania să vândă îngrășământul natural.

”Noi am făcut depozitul de gunoi de grajd prin Banca Mondială. Vreau să vă spun că strângem gunoi de vreo doi ani aici la depozit și avem aproximativ 500 de tone. Deocamdată nu vrea să-l vând pentru că aș vrea să-l folosesc în comună dacă plantez ceva pe izlazul comunal. Avem foarte multe oferte să-l dăm și chiar dacă ne trebuie bani, mai bine îl ținem și ne folosim de el în comună. A venit cineva la primărie că îl cumpără, îl pune în saci și îl trimite în Germania și am refuzat”, a spus Ion Bârcă.

Vizualizări: 2,862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: