O așezare veche de sute de ani, înghițită de ape, reapare în Filipine

O descoperire remarcabilă a ieșit la iveală sub apele barajului Pantabangan din provincia Nueva Ecija. O așezare veche de aproape 300 de ani, înghițită de apele barajului în anii 1970, a ieșit la lumină, pe măsură ce nivelul scăzut al apei a dezvăluit structuri precum o parte dintr-o biserică, pietre funerare și rămășițe din clădirile locale.

Marlon Paladin, inginer al Administrației Naționale de Irigații, a declarat pentru AFP că această apariție este un eveniment rar, marcând a șasea oară când așezarea reapare la suprafață de la crearea barajului, dar „aceasta este cea mai lungă perioadă în care se întâmplă asta”. 

Filipinele se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, forțând școlile să suspende cursurile pe măsură ce termometrele ating 42 de grade Celsius. Orașul Muñoz, situat în apropierea barajului, a înregistrat un indice de căldură de peste 41 de grade în ultimele cinci zile, cu temperaturi care au ajuns la 47 de grade în unele zone.

Această căldură extremă vine pe fundalul unei secete generalizate care a lovit o mare parte din nordul și centrul Luzonului, inclusiv provincia Nueva Ecija. Climatologul Maximiliano Herrera a avertizat că aceste temperaturi extreme sunt parte a unui trend global, subliniind vulnerabilitatea regiunii față de schimbările climatice.

Vizualizări: 1,388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: