Cele mai sigure metode de a înmulți liliacul!

Una dintre cele mai parfumate flori de primăvară este cea de liliac. Albe, roz sau lila, florile de liliac  vă pot înfrumuseța grădina dar trebuie să știți când și cum să le plantați.

Înmulțirea tufișurilor de liliac din butași este dificilă, dar nu imposibilă. Luați butași de tufe de liliac, acestea apărând la sfârșitul primăverii sau începutul verii. Plantele deja mature sunt mai greu de plantat fiind puțin probabil să se înrădăcineze. Luați mai mulți butași pentru a vă crește șansele de succes.

Dacă liliacul are lăstari la baza rădăcinii, îi poți tăia departe de planta principală, păstrându-le rădăcinile intacte și să-i crești ca plante noi.

Nu toate plantele de liliac au lăstari crescuți din aceeași rădăcină. Stratificarea sau butășirea este o metodă prin care o tulpină din plantă (încă atașată de planta principală) este introdusă în sol și menținută acolo până se formează noi rădăcini.

Această metodă poate funcționa pe orice arbust de liliac care are tulpini suficient de flexibile pentru a fi fixate în sol pentru o perioadă. Poate dura un an sau mai mult pentru ca rădăcinile să se formeze și acesta poate fi scos și plantat abia anul următor. Odată ce rădăcinile s-au format și lăstarul se poate susține singur prin rădăcini, tăiați-l de la planta mamă și puteți să-l plantați unde doriți.

Deși este posibil să înmulțiți liliacul din semințe, este un proces lung și lent care poate necesita multe luni doar pentru germinare și apoi câțiva ani pentru ca planta să crească și să se stabilizeze.

Galerie foto



Vizualizări: 8,237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: