Viaţa tragică a unei fete, pusă în scenă de eleve din Târgu Jiu
Trupa de Teatru în limba franceză a Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, numită Franc, a avut în urmă cu o săptămână un real succes la Sorrento, în cadrul unui festival internațional. Cele patru eleve de clasa a X-a și a XI-a au cucerit publicul cu piesa ”Auto-psy”, piesă a unui scriitor francez contemporan, Gerald Gruhn. Piesa Auto-psy s-a jucat în limba franceză, limbă pe care fetele o studiază la școală doar o oră pe săptămână. Sunt tinere, frumoase, speciale, dar mai ales talentate, sunt tinere care își sacrifică tot timpul liber pe care îl mai au în favoarea orelor de teatru.
Pentru cele patru liceene din județul Gorj, teatrul este un mod de a trăi, iar pasiunea cu care își joacă rolul le-a adus multe premii și recunoașteri internaționale. De-a lungul piesei, fata, care se naște într-o familie dezorganizată, trece prin toate etapele vieții, de la copilărie la maturitate, iar mediul familial în care trăiește își pune amprenta asupra destinului ei. Fiecare dintre cele patru eleve reprezintă în piesă câte o etapă din viața personajului principal și este pusă în fața unor fapte și a unor trăiri greu de imaginat.
Flavia Pătrășcoiu are 18 ani, dar în piesă a jucat rolul fetei la vârsta de patru anișori. O vârstă controversată pentru că, încă de la patru ani, fata își ucide cu sânge rece tatăl, iar apoi unchiul. ”Am reprezentat prima etapă a vieții, aveam patru ani, încep cu refuzul meu de a mă naște, am avut parte de o educație greșită și așa ajung încă de la această vârstă să-mi omor tatăl și apoi unchiul. Am intrat destul de bine în pielea personajului, mi se potrivește. În spatele fiecărui om există un criminal, pentru că fiecare dintre noi la un moment dat, măcar o dată, ne-am dori să omorâm pe cineva care ne nedreptățește” , a spus Flavia Pătrășcoiu, 18 ani.
Două luni de pregătire
Elena Brânzan are 17 ani, însă în piesă a jucat-o pe tânără la vârsta de 16 ani, o vârstă dificilă pentru fiecare adolescent, spune ea. Elena este atât de atrasă de teatru, încât toată ziua recită, fredonează sau compune. ”Nu pot să spun că mi-am petrecut foarte mult timp, pentru că nu prea am timp, fac foarte multe lucruri la școală, doamna profesoară ne ajută și ne-am pregătit două luni pentru această piesă. Teatrul înseamnă foarte mult pentru mine, aș vrea să fac o carieră în acest domeniu, pentru că este o artă minunată. Este o piesă foarte frumoasă, chiar dacă este dificilă, mesajul este spectaculos pentru public, dar și pentru noi. Sincer, personajul pe care l-am interpretat mi s-a potrivit, mi-a plăcut chiar foarte mult”, a spus Elena Brânzan, 17 ani.
Andreea Stănoiu a reprezentat penultima etapă de viață, 18 ani. A trebuit să intre în rolul unei tinere prostituate care omora bărbați în semn de răzbunare. Învățătura trasă de tânără din piesă este aceea că unii oameni sunt răi nu pentru că așa vor ei să fie, ci pentru că răutatea este singurul sentiment pe care l-au cunoscut și cu care au trăit. ”Teatrul este o pasiune de când eram mică, am practicat teatrul de la patru ani, mama m-a îndrumat pentru că ea a fost balerină și așa am ales eu. Eu reprezint penultima vârstă, cea de 18 ani, în care eu lucrez după stilul mamei, eram o prostituată și în felul acesta mă răzbunam pe bărbați, pentru că ei o băteau pe mama. Este foarte plină de simbolism piesa, este o lecție de viață pentru noi toți, această fată a crescut într-un mediu ostil, pentru care a omorî sau a practica prostituția erau lucruri normale. Unii sunt răufăcători nu pentru că asta vor, ci pentru că așa a fost lumea lor și ei cred că așa este bine. A fost dificilă piesa pentru că a fost în limba franceză”, a povestit Andreea Stănoiu, 17 ani.
Final tragic, dar intens
În ultima etapă de vârstă, 20 de ani, tânăra din piesă ajunge la maturitate și decide să meargă la psiholog. Rolul îl joacă Felicia Tudorache, cea mai veche membră a trupei de teatru despre care profesorii spun că este un real talent. Când își dă seama că nu mai are nicio șansă să iasă din această lume în care trăiește, fata își împușcă psihologul. Felicia este cea care a reușit să le transmită spectatorilor trăirile personajului. ”Piesa cu care am debutat s-a numit ”Hotelul dintre cele două lumi”, a fost o piesă care m-a impresionat foarte mult pentru că a fost punctul meu de pornire. Era vorba despre două lumi, viață și moarte, și arăta diferența dintre ce se întâmplă după ce mori și când ești în viață. Eu am reprezentat ultima etapă din viața personajului, vârsta de 20 de ani. Eram o criminală. În piesă este vorba de o fată care a avut o viață foarte dificilă și în ultima sa etapă de viață s-a dus la psiholog și i-a povestit toate întâmplările din viața ei. Povestea se termină când tânără îl omoară pe psiholog, este tragic dar intens”, a spus Felicia Tudorache, elevă în clasa a XI-a.
Povestea pe larg, vineri la Accent TV
În spatele unei piese de numai 30 de minute se află o muncă uriaşă, zeci de ore de repetiții și nici un minut de timp liber. Fetele muncesc cot la cot cu profesorii și trebuie să nu-și neglijeze nici celelalte discipline. Melania Mihai este profesoara care a pus bazele acestei trupe de teatru a liceului și din 2004 încoace încearcă din răsputeri să le facă pe fete văzute și auzite. Spune că a pus bazele acestei trupe pentru că a vrut să-i facă pe copii să învețe limba franceză. Vede pasiunea și dăruirea acestor eleve și ar vrea ca instituțiile statului să se implice mai mult în promovarea teatrului, mai ales în rândul școlarilor. ”Fără falsă modestie, fetele mele întotdeauna se detașează net față de celelalte trupe pentru că au și avantajul de a studia teatrul în limba română la noi la liceu, ele sunt la secția Teatru, și lucrează cu niște actori deosebiți, actorii de la Elvira Godeanu. Eu mă ocup de text, textul în limba franceză și atunci se vede că este mai multă rigoare pe scenă. Textul îl învățăm și cerem ajutorul actorilor vizavi de punerea în scenă pentru că sunt mai pregătiți, mai inventivi. N-a fost greu, niciodată nu li se pare greu dar e greu până acolo”, a spus Melania Mihai, profesor limba franceză.
Povestea trupei de teatru a liceului de arte o puteţi urmări vineri, începând cu ora 19.00 pe Accent TV, în cadrul emisiunii ”Despre noi, oamenii”.