Un gorjean nu mai are voie să facă autopsii. Află motivul!
Verdict final al magistraților într-un dosar de corupție în care inculpat a fost un autopsier al Serviciului de Medicină Legală Gorj și căruia instanța i-a interzis acum să mai practice meseria respectivă. Ion Luță Lădaru nu mai are voie să se apropie de morți după ce a fost condamnat pentru o șpagă pe care a primit-o cu vreo doi ani în urmă.
Lădaru le-a cerut rudelor unui decedat să îi dea 150 de lei pentru a-l „aranja” pe răposat. Spre nefericirea autopsierului, familia mortului nu avea banii ceruți și, ca urmare, cineva din familie a mers la Parchet și a povestit cele întâmplate. Procurorii i-au oferit femeii care a devenit denunțător suma de 150 de lei, bancnotele fiind marcate, dar luate de Luță, ulterior el spunând că nu a cerut nimic și nu a primit nimic. Nu a mai putut însă să justifice și ce căutau cele 3 bancnote marcate la el, iar asta i-a adus acum condamnarea.
La Tribunalul Gorj procesul a durat o bună perioadă de timp, la final judecătorii considerând că nu au motive să îl condamne pe autopsier pentru luare de mită și, ca urmare, i-au aplicat o amendă de 6000 de lei. Procurorii care s-au ocupat de caz, cei din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, nu au fost însă de acord cu verdictul și au contestat sentința, având câștig de cauză acum, la Curtea de Apel Craiova. „Condamnă inculpatul Lădaru Luţă Ion la pedeapsa de 2 ani închisoare şi interzicerea exercitării dreptului de a exercita profesia de autopsier, drept prevăzut de art. 66 al 1, lit. g C.P. ca pedeapsă complementară. În baza art. 65 al 1 C.P. interzice inculpatului exercitarea dreptului de a a exercita profesia de autopsier ca pedeapsă accesorie, drept prevăzut de art. 66 al 1 lit. g C.P. În baza art. 91 C.P. dispune suspendarea exercitării pedepsei de 2 ani închisoare pe durate termenului de supraveghere de 2 ani”, a decis instanța.
Ion Lădaru Luță a mai fost condamnat și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu. El nu are voie să plece de acasă mai mult de 5 zile fără să anunțe autoritățile și nici nu i se permite să meargă în străinătate fără acceptul instanței de judecată. Magistrații au mai dispus acum și restituirea banilor folosiți la realizarea flagrantului, bancnotele fiind până acum probă la dosar. „Constată că suma de bani pusă la dispoziţie de organele de poliţie pentru realizarea flagrantului, să fie restituită, conform procesului verbal din data de 04.02.2014. În baza art. 274 al 1 C.p.p. obligă inculpatul la plata sumei de 700 lei cheltuieli judiciare statului”, se arată în hotărârea finală a instanței.