Ultimul avertisment pentru şefii CE Oltenia: Să plece!
Ministerul Energiei a dat marţi „un ultim avertisment” conducerii Complexului Energetic Oltenia, acuzată pentru a treia oară că s-a prezentat nepregătită la lucrările grupului de lucru „Lignit”. Ministerul a dat publicităţii un comunicat de presă în care vorbeşte despre „un lung şir de greşeli de management” şi transmite actualei conduceri a CE Oltenia că „nimeni nu este obligat să ocupe un post de conducere”. Din partea CE Oltenia au participat la şedinţă managerul Laurenţiu Ciobotărică, directorul Diviziei Miniere – Daniel Antonie şi Vasile Oprea Scorţariu – inginer. Comunicatul ministerului îl citează şi pe Ciobotărică, acesta asumându-şi criticile aduse. Miercuri este aşteptat la Târgu Jiu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dar se pare că demiterile aşteptate au fost amânate până la finalul lunii.
Al treilea comunicat de presă critic al Ministerului Energiei la adresa CE Oltenia este şi cel mai dur de până acum. De această dată conducerii Complexului Energetic Oltenia i se transmite că este ultimul avertisment şi că 28 aprilie este termenul limită până la care trebuie să depună datele solicitate de minister, pentru a putea fi fundamentat un plan pentru viitorul companiei. La şedinţa de marţi, 19 aprilie, reprezentanţii CE Oltenia nu au ştiut să spună costul tonei de cărbune. „Și de data aceasta au venit cu materialele din care lipsesc informații importante pentru luarea unei decizii, ca de exemplu costul pe tona de cărbune exploatată”, explică ministerul într-un comunicat. „Le cerem celor din conducere să dovedească faptul că merită că conducă societatea sau să se dea la o parte”, a declarat secretarul de stat Corina Popescu.
Ambiţii personale şi greşeli de management
Corina Popescu, secretat de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre ambiţiile personale care afectează managementul CEO. „Complexul Energetic Oltenia este victima unui șir lung de greșeli de management dublate de ingerințe în actul decizional și ambiții personale, la care se adaugă o lipsă de asumare a planurilor de restructurare necesare de foarte multă vreme. Am luat act de faptul că fosta conducere a adus compania pe marginea prăpastiei prin modul în care a înțeles să conducă activitatea, dar acest fapt nu scuză în niciun fel actuala conducere”, a spus secretarul de stat.
Corina Popescu le-a transmis şefilor CE Oltenia că nu îi obligă nimeni să conducă această societate, dacă nu sunt în stare: „Chiar dacă pot înțelege factorii obiectivi care intervin atunci când încerci să repari ce au stricat alții în ani de zile, nu susțin indeciziile și fuga de responsabilitate în actul de management. Conducerea unei companii de calibrul CEO nu este un act impus și nimeni nu este obligat să ocupe un post de conducere. Dacă alegi să faci parte din conducerea unei companii vitale pentru procesul de securitate energetică, atunci îți asumi pe deplin situația în care te găsești. Este un ultim avertisment pe care îl dăm conducerii Complexului Energetic Oltenia și așteptăm până joi, 28 aprilie, planurile complete pe baza cărora se vor fundamenta deciziile în ceea ce privește viitorul companiei”.
Oameni noi în grupul de lucru
Ministerul Energiei mai spune în comunicatul de presă că există în companie „specialiști mulți și buni” şi transmite administraţiei CE Oltenia că „măsurile nu înseamnă doar datul oamenilor afară”.
Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, este citat în comunicatul ministerului. „Recunosc că nu m-am implicat foarte mult în realizarea prezentării pentru săptămâna trecută și îmi asum toate criticile. Trebuie să facem o analiză din care să reiasă și problemele, și lucrurile care trebuie îmbunătățite. Este necesară, de asemenea, o comunicare mai bună cu ministerul”, a afirmat Laurențiu Ciobotărică în cadrul ședinței.
De asemenea, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia în grupul de lucru Lignit au solicitat extinderea grupului, prin cooptarea mai multor specialiști pentru finalizarea raportului cu privire la situația sectorului lignit.
Producţia, din ce în ce mai mică
Din prezentarea membrilor grupului de lucru lignit rezultă că, având în vedere conjunctura actuală și viitoare a pieței, cantitatea de lignit prognozată a fi produsă de către CE Oltenia este de circa 23 de milioane de tone în 2016 și se va reduce până la 18,6 milioane de tone în 2020. În această cantitate s-a prognozat vânzarea unei cantităţi de 2 milioane tone pe an către clienți externi, cu excepția anului 2020, când a fost luată în calcul o cantitate de 0,9 milioane de tone. În aceste condiții se estimează venituri din vânzarea cărbunelui de circa 113 milioane de lei pe an până în 2019 și de 50 de milioane de lei în anul 2020, arată ministerul.
JOCURI POLITICE
Într-un comunicat precedent, ministerul acuza conducerea CE Oltenia de implicare în jocuri politice. „E nevoie să se înţeleagă faptul că aceste companii nu trebuie să facă parte din jocul politic, iar conducerea lor are datoria să se implice activ şi profesionist în procesele de eficientizare”, scria ministerul în comunicatul de duminică.