Vicepremierul, după marşul minerilor: Guvernul tehnocrat nu închide energia!
Marșul de protest al minerilor și energeticienilor a luat sfârșit după șapte zile de chin. Zeci de salariaţi din CE Oltenia au trecut prin multe după ce au mers pe jos de la Rovinari la București, însă cei care au protestat astfel s-au arătat mulțumiți că s-au făcut auziți. În urma întrevederii pe care liderii Federației Naționale Mine Energie (FNME) au avut-o cu vice-premierul Românei, a fost încheiat un protocol prin care guvernanții și-au luat anumite angajamente. Minerii avertizează că, în situația în care factorii de decizie de la centru nu se vor implica în rezolvarea problemelor Complexului Energetic Oltenia, se vor face din nou auziți în spațiul public.
Cei peste 100 de protestatari de la Complexul Energetic Oltenia, dar și de la Complexul Energetic Hunedoara, au ajuns luni în Capitală. Minerii și energeticienii s-au așezat în fața Guvernului, pe iarbă, în semn de protest, cu o mână ridicată în sus. Astfel au vrut să arate că nu mai cred în Parlament și în niciun alt for de conducere de la nivel central, ci doar în Dumnezeu.
Spre amiază, liderii marșului au fost primiți la discuții de vicepremierul României, Costin Borc. După ședință organizatorii marșului de protest și conducerea Guvernului României au încheiat un protocol. Prin acest document guvernanții au luat act de punctele stipulate în memorandumul înaintat de FNME, organizatoarea marșului de protest, și s-au angajat să găsească soluții pentru rentabilizarea Complexului Energetic Oltenia. Organizatorii cred că puteau obține mult mai mult după acest protest maraton dacă se implicau miile de salariați care acum sunt acasă cu 75% din salariu pentru că nu au de lucru. "Cred că de ani de zile nu s-a mai semnat un protocol, indiferent de ce natură este, la nivel de vicepremier. Este prima dată după ani de zile când a fost chemat un înalt astfel de demnitar în fața oamenilor să le vorbească la un protest. A venit și a vorbit cu oamenii, l-am adus acolo. Protocolul conţine chestiuni generale, pentru că știți foarte bine că problemele din piața de energie sunt grave și diverse, nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Noi, ce am vrut să facem prin chestiunea acesta extremă, am vrut să inițiem reacția opiniei publice și a salariaților care dorm asupra a ceea ce se întâmplă în piața de energie și în compania noastră. Că și astăzi după 7 zile, trebuia să fie toți cei care se află în șomaj tehnic, 7000 de oameni în București, și altul era impactul. Din păcate stau acasă la televizor și privesc la telenovele și după aceea comentază", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.
Ce conține protocolul
Protocolul încheiat între protestatari și guvernanți conține trei puncte importante. În primul punct, Guvernul s-a angajat să susțină companiile energetice și să găsească soluții în rezolvarea problemelor care afectează CE Oltenia și CE Hunedoara. În al doilea punct se specifică faptul că s-au convenit întâlniri bilunare între reprezentanții instituțiilor și reprezentanții sindicatelor pentru a analiza punctele prezentate. În al treilea punct se arată că problemele identificate în urma discuțiilor vor face subiectul unor analize permanente. Este vorba de: recuperarea datoriilor de la CET-uri, prelungirea perioadei de aplicare a legii privind venitul de completare pe o perioadă de 3 ani, eliminarea influențelor politice locale asupra companiei, eliminarea suprataxelor nejustificate din sistem, finalizarea strategiei energetice naționale până în luna septembrie a acestui an.
Borc: Vor fi făcute restructurări și disponibilizări
Șefii de la Guvern au spus că este nevoie și de disponibilizări pentru ca societatea CE Oltenia să devină rentabilă. "Consider că este un semnal de alarmă important, pe care dânșii l-au tras asupra situației din sistemul energetic național, situație care nu este de astăzi, de ieri, este cauzată de ani și ani de zile de neglijare a problemelor marilor companii din sistemul energetic național(...) Vor fi făcute restructurări și disponibilizări. Este important ca aceste restructurări, când se fac, să fie făcute cu respectul cuvenit față de oameni. Nu se închide Complexul Energetic Oltenia", a spus Borc după întâlnirea cu protestatarii.
Avertisment la adresa guvernanţilor
Minerii și energeticienii care au mers pe jos timp de șapte zile peste 300 de km spun că vor urmări reacția guvernanților în următoarea perioadă și dacă vor respecta punctele convenite în protocol. "Am încheiat acest protest după atâtea zile de suferință, de marș. Considerăm că am atras atenția opiniei publice, ce se întâmplă cu energia electrică produsă în România și cu energia electrică plătită de populație. Am atras atenția și am îndreptat atenția asupra companiei noastre, în sensul că s-a discutat foarte mult. Considerăm că ne-a făcut datoria față de companie, față de colegii noștri și ne întoarcem acasă dar, lansez și un avertisment la adresa guvernanților, să nu creadă cumva, nicio clipă să nu le treacă prin minte că ne-au păcălit sau ne-au amânat într-un fel. Noi suntem hotărâți, suntem determinați să ne apărăm cu dinții locurile de muncă. Nu acceptăm sub nicio formă să mai continue să ne guverneze și să ne conducă cu atâta nehotărâre, neprofesionalism. Așteptăm să culegem roadele, să ne arate că se țin de cuvânt", a spus Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari și angajat al Termo Rovinari.
ŞEDINŢĂ
Protestatarii de la Complexul Energetic Oltenia se vor întoarce acasă, urmând ca miercuri să ia parte la o ședință cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, dar și cu cei din conducerea companiei energetice.