Taie în carne vie! 800 de concedieri la Minprest!
Minprest Serv Rovinari va concedia colectiv 800 de angajaţi începând cu 15 aprilie. Asta înseamnă două treimi din salariaţi. Complexul Energetic Oltenia a redus comenzile cu 11 milioane de lei pe anul în curs, renunţând la o serie de servicii asigurate până acum de prestator. Respectivele activităţi ar urma să fie asigurate de angajaţii Complexului Energetic Oltenia. Conducerea Minprest spune că s-a opus vehement acestui plan de restructurare care prevede concedieri în masă. Urmează ca săptămâna viitoare să aibă loc noi discuţii pe această temă între cele două părţi. Sindicatele atrag atenţia conducerii CE Oltenia că aceste concedieri masive vor produce blocaje în cariere, pentru că mulţi dintre cei ce vor fi lăsaţi fără serviciu au fost sau urmează a fi expropriaţi.
Minprest va concedia două treimi din salariaţi urmare a serviciilor la care acţionarul majoritar, în speţă Complexul Energetic Oltenia, a renunţat. Complexul Energetic vrea să reducă şi numărul pompierilor din unităţile proprii. Conducerea Minprest spune că CE Oltenia vrea să încalce legea. "În cursul zilei de joi am fost invitaţi la o întâlnire cu conducerea CE Oltenia, prin care ni s-a prezentat o situaţie întocmită de domnul Rușeț, însuşită de domnul Antonie şi, implicit, de domnul Ciobotărică, prin care ne-a fost adus la cunoştinţă faptul că CE Oltenia propune o reducere a contractului de prestări servicii cu o valoare de 11.571.000 lei, asta înseamnă renunţarea la 693 de locuri bugetate. Ţinând cont de faptul că o să trebuiască să reducem proporţional şi personalul TESA, se poate ajunge la o cifră de 800 de angajaţi care o să plece din cadrul Minprest. Ne-au dat un termen până marţi să prezentăm şi noi o situaţie, pentru că am respins total această propunere, care este făcută într-un mod total subiectiv. Nu s-a ţinut cont de legislaţie, de normativele care se aplică, cum este cazul pe activitatea de PSI. Acum, activitatea de PSI o prestăm cu echipe care sunt pe minimul prevăzut în normativ, adică o echipă formată din trei angajaţi plus conducătorul auto, ori dumnealor vor să reducă această echipă la doi. Şi legea spune clar că e minim trei", a declarat Gabriel Giorgi, directorul societăţii Minprest Serv.
Conducerea Minprest a mai spus că CE Oltenia vrea să renunţe integral la echipele de pompieri de la carierele Tismana, Pinoasa, Rovinari, astfel de stingerea incendiilor să se ocupe echipajul de la Termo Rovinari, echipajul propriu al CE Oltenia. "Legea spune clar că maşinile care deservesc activitatea PSI în termocentrala Rovinari nu au voie să părăsească termocentrala. Dumnealor nu ştiu dacă aveau cunoştinţă de prevederile legale", a explicat directorul Minprest.
Serviciile, asigurate de salariaţii CEO
Printre serviciile la care CE Oltenia a renunţat sunt cele de demolări, colectare role, integral la curăţire trasee benzi, parţial la curăţenie interioară - exterioară la sedii, parţial la activitatea de dezmembrare-sortare materiale, exploatare instalaţii apă, gestiuni industriale, curăţenie echipament lucru, parţial la întreţinerea centralelor termice. Serviciile pe care nu le va mai asigura Minprest vor fi prestate de mineri şi energeticieni. Activităţile ar urma să fie prestate de salariaţii CE Oltenia. "În primul rând, nu este corectă informaţia. Sunt convins că domnului Ciobotărică i s-a pus în faţă un plan şi bănuiesc că l-a luat de bun, în sensul că i-a luat pe aceşti oameni ca bine intenţionaţi, acum nu ştiu cine o să presteze aceste servicii. Dumnealor spuneau că au detectat angajaţi ai CEO care să presteze aceste servicii. Sunt şi eu curios să-i văd pe acei angajaţi. Chiar dacă ar fi aşa, serviciile respective vor fi prestate cu alte costuri, mult mai mari, pentru că angajaţii lor au salarii mult mai mari decât cei de la Minprest. Nu au ţinut cont nici de faptul că până la sfârşitul anului sunt multe perioade de şomaj tehnic ale dumnealor şi implicit de concediu fără plată la noi, ceea ce însemna că noi nu generăm cheltuieli complexului. Nu au ţinut cont de aceste situaţii ", a mai spus directorul Gabriel Giorgi.
Minprest are la această dată circa 1300 de salariaţi şi va mai rămâne cu 500 dacă planul administraţiei CE Oltenia va fi dus la îndeplinire.
Sindicatele ameninţă: "Ai noştri nu au ce să mai piardă"
Organizaţiile sindicale din cadrul Minprest au fost informate joi de conducerea societăţii despre concedierile care vor trebui efectuate la nivel de unitate. Sindicaliştii au anunţat că vineri vor merge peste conducerea CE Oltenia pentru a cere explicaţii, dar şi reducerea numărului de concediaţi la Minprest. "Pe 14 martie am solicitat o întrevedere cu directorul general, nu ne dă niciun răspuns. Ne-am hotărât ca vineri, 25 martie, patru lideri de sindicat ne ducem peste dânsul. Nu plecăm până nu vorbim cu el. Urmează mitinguri şi blocarea carierelor, este următoarea fază. Oamenii aceştia sunt preluaţi, oameni cu pământuri. Au băgat oamenii aceştia la noi cu pământul. Sunt care nu au dat pământurile, cu care sunt în negocieri, vreo 120. Alţii au excavatoarele lângă grădină. Să nu creadă că o să mai lucreze pe acolo. Îmi spun oamenii. Am vorbit cu salariaţi de la Jilţ, Roşia, Pinoasa, oamenii sunt hotărâţi, să ştiţi. Ai noştri nu au ce să mai piardă", a declarat Cosmin Bivolaru, liderul Sindicatului Solidaritatea Minprest Serv.