Mixul energetic, posibil fără fuziunea producătorilor de energie
Mixul energetic poate fi realizat prin mecanisme de piaţă, nu administrative, a declarat Cristian Secoșan, specialist în energie, într-un interviu acordat Agerpres. Secoșan este de părere că ar fi oportună apariția unor companii românești puternice, care să se implice nu numai pe piața internă, ci și regională și chiar extra-comunitară, dar că, pentru aceasta, trebuie întărită și dezvoltată Eximbank, iar vizitele oficiale ale șefilor de stat și de Guvern să cuprindă și o componentă economică.
Cristian Secoșan a lucrat pentru ABB România, Alstom, E.ON, Siemens România, OMV Petrom, iar, în prezent, este directorul general al grupului Romelectro.
Secoşan a spus că este necesară o strategie energetică. „Cred că, în primul rând, ne trebuie o strategie energetică. Nu de dragul strategiei, adică al încă unui document, ci pentru ca toată lumea să știe unde ne aflăm și încotro ne îndreptăm, care sunt perspectivele. Mai ales că se pune problema Uniunii Energetice Europene, dar și a unor noi condiționalități de mediu, care stabilesc că, până în anul 2030, trebuie să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% față de anul 1990. Odată ce avem o strategie, sunt convins că și legislația - primară și secundară - va fi mult mai coerentă”, a spus Secoşan.
Cum pot fi rezolvate problemele din piaţă
Secoşan vede necesar un mix energetic, dar nu aşa cum a fost gândit în trecut. „Din punctul meu de vedere, producătorii ar trebui să realizeze un mix energetic, astfel încât toată lumea să câștige: și producătorii, și consumatorii. Dar acest mix trebuie realizat prin mecanisme de piață, nu neapărat administrative, pentru ca acest mix energetic să poată fi susținut”.
Acesta a vorbit în interviul de la Agerpres şi despre energia verde. „Problema energiei verzi nu a fost gândită până la capăt niciodată. Inițial, s-a acordat un sprijin poate prea mare, pentru ca apoi, prin modificări legislative dese și rapide, s-a ajuns ca acest sector să fie pus pe butuci. Nu cred că tăierea și amânarea acordării unor certificate verzi a fost cea mai bună soluție. Poate că ar fi fost preferabil să se verifice rata internă de rentabilitate a proiectelor în funcțiune și abia apoi să se ia o decizie. Cred că și în acest caz este necesar un studiu extrem de serios, care să indice soluțiile, astfel încât să nu fie știrbită competitivitatea produselor și serviciilor românești, dar nici să nu omoare producătorii de energie verde”.