Suspiciuni de fraudă cu foi de externare la spitalul din Târgu Jiu

Cardurile de sănătate au fost introduse în România pentru a limita furturile din sistem, dar vechile năravuri încă persistă. Inclusiv spitalele publice recurg la tot felul de tertipuri pentru a încasa bani mai mulţi de la Casa de Asigurări de Sănătate. Circa 70 de foi de internare înregistrate la Spitalul Judeţean au fost respinse de la decontare, deoarece cardul a fost folosit doar la internare, nu şi la externare. Medicii spun că unii pacienţi trimit cardurile acasă pentru a nu le pierde, de aceea nu le mai au la externare. Dar, asta le-ar da posibilitatea să treacă mai multe zile de internare decât au fost şi ar primi astfel mai mulţi bani. CJAS a refuzat decontarea, iar spitalul din Târgu Jiu a pierdut astfel 80.000 de lei.

Aproximativ 70 de foi de internare-externare, înregistrate de Spitalul Judeţean Târgu Jiu, nu au fost validate de Casa de Asigurări de Sănătate, în aceste condiţii nefiind decontate servicii medicale în valoare de aproximativ 80.000 de lei. „Luna trecută, am fost penalizaţi de Casa Asigurărilor de Sănătate din cauză că pacienţii nu au prezentat cardul la externare. Circa 80% dintre pacienţii respectivi au venit prin Urgenţe, nu li s-a solicitat cardul de sănătate, iar la externare nu l-au mai prezentat. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să păstreze cardurile la ei şi pe perioada spitalizării. Luna viitoare va trebui să facem mai multe servicii medicale pentru a compensa pierderea”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

Medicii sunt nemulţumiţi de decizia CAS. „Cei de la Casa de Sănătate ar trebui să fie mai înţelegători. Nu poţi dintr-o dată să transformi un sistem care a fost aşa cum a fost într-un sistem de o normalitate nemţească. Noi facem o muncă extraordinară pentru înregistrarea acestor carduri pentru că încă nu avem registratori care să facă acest lucru. Casa de Sănătate trebuie să înţeleagă, există urgenţe, există bolnavi care vin. Când apare un bolnav la urgenţe, primul lucru care ne interesează este să-i stabilizăm starea de sănătate, nu ne interesează cardul de sănătate”, a declarat medicul Gheorghe Stanciu.

Medic: E prea multă suspiciune din partea CAS

Medicii cred că sunt suspectaţi de Casa de Asigurări de Sănătate pentru neefectuarea serviciilor raportate. „E un viciu de procedură, poate la internare omul prezintă cardul, până la externare îl dă rudelor. Dacă e vreo bătrânică de prin Cloşani, mai vine după ce se externează să aducă medicului cardul? Cred că e prea multă suspiciune din partea CAS. Sunt mulţi care se internează prin urgenţe, poate nici nu au acte de identitate. Ce se întâmplă în această situaţie”, s-a revoltat chirurgul Claudiu Soare.

Medicii spun că cei de la CAS ar trebui să ia măsuri cu persoanele care nu au carduri de sănătate. „Oamenii sunt asiguraţi la CAS, noi le rezolvăm problemele medicale. Nu putem să amenajăm o cameră în spital ca să-i ţinem la arest până vin cu cardurile de sănătate”, spune Gheorghe Neaţă.

Mesajul CJAS: Respectaţi legea!

Reprezentanţii CJAS Gorj recomandă medicilor să respecte legea. „Există un contract cu Casa de Sănătate, în care e prevăzută o sumă contractată şi nişte clauze. Trebuie respectată legislaţia în vigoare referitoare la validarea serviciilor medicale. Începând cu 1 septembrie, se spune clar că se validează cu cardul şi la internare şi la externare, cu excepţia urgenţelor care nu trebuie validate cu cardul la internare, dar la externare se validează cu cardul. De asemenea, trebuie transmise în sistem online în 72 de ore. Dacă se respectă lucrurile astea, pe care nu le-am inventat noi, se decontează fără probleme serviciile medicale”, a declarat Daniel Şurlea, director CAS Gorj.

Foile de internare se validează electronic. „În condiţiile în care omul prezintă cardul la internare nu văd de ce nu l-ar avea şi la externare. Noi nu-i suspectăm pe medici că nu efectuează serviciile medicale respective, dar trebuie să respectăm legea. Oricum, nu validăm noi foile, le validează o aplicaţie informatică. Este normal să se folosească acel card atât la internare, cât şi la externare pentru că un card confirmă numărul de zile cât a stat pacientul în spital. Dacă se validează doar la internare, de unde să ştim noi câte zile a stat în spital, poate a plecat tot în ziua aceea. Nu se facem manual validarea foilor, pentru a alege noi pe cine validăm şi pe cine nu validăm, sunt nişte reguli care trebuie respectate”, a mai precizat Şurlea.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: