Sporul de producție, în contractul individual de muncă. Negociere!
Pe lângă salarii majorate, prime mai mari și tichete de masă în valoare de 20 de lei, sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia își doresc să securizeze și sporurile pe care le primesc cei peste 13 mii de salariați ai companiei. Printre acestea, sporul de pericol sau cel de fidelitate. Una dintre propunerile sindicatelor este ca acestea să fie prevăzute în contractele individuale de muncă ale angajaților.
Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, se gândește la ce-i mai rău. A fost și cel care a venit cu o soluție. Se teme că o eventuală insolvență a companiei, de exemplu, ar face ca salariații să piardă sporurile dacă rămân așa cum sunt în acest moment. „Dacă această societate ar fi într-o situație dificilă, dacă există risc de insolvență, există și riscul ca tot ce înseamnă sporuri să fie pierdute. Am discutat și eu și înainte, au vorbit și ceilalți colegi ai mei, există și un alt mod de a securiza aceste sporuri: trecerea lor în contractul individual de muncă al fiecărui salariat, fără să mai facă referire la negocierea la CCM, strict trecute aceste sporuri. Contractul individual de muncă e mai important și mai puternic”, a declarat Căldărușe.
Dacă sporurile ar fi introduse în salariul de bază al angajaților, s-ar crea discrepanțe, a mai punctat Gabriel Căldărușe. A venit și cu explicații în acest sens.
„Există fel și fel de variante. Știm că lucrurile acestea nu au putut fi corelate. Nu s-a reușit nici până acum ca sporurile să fie comune în toate zonele. Cei din producție beneficiază de acel spor de fidelitate, cei din SNLO beneficiază de acel spor de carieră, de pericol, cunatumul e echivalentul sporului de fidelitate. Ar apărea o mică problemă. Băgând în salariul de bază, obligatoriu trebuie să beneficieze de sporurile respective. Vorbim de sporurile cu caracter permanent, sporul de vechime și sporul de fidelitate. Intervin și sporul de weekend și sporul de noapte, care se raportează tot la salariul de bază al fiecăruia. Cei din fostele complexe, vor avea sporul de vechime 25% maximum plus 10% spor de fidelitate, aplicăm 35%. În partea cealaltă, au 25%, acel spor de fidelitate nu există. Mai pot apărea discrepanțe și interpretări. O parte dintre salariați nu lucrează pe ture, nu beneficiază la un total brut de aceeași sumă. Sunt salariați care lucrează o sâmbătă, două, alții care lucrează patru, cinci, șase și iar apar discrepanțe”, a mai explicat liderul SMEO, la TV Sud.