Scandal uriaș în parlament. Luat cu forța de pe scaunul de președinte!

Serie de scandaluri joi în parlament, într-o încercare disperată a unor peneliști, susținuți din spate de PSD, de a salva scaunul de premier pentru Florin Cîțu.

Potrivit procedurii, ședința comună a celor două camere ar fi trebuit prezidată de președintele Senatului, Anca Dragu. Pe scaunul de președinte s-a instalat însă Florin Roman, liberal, căruia Ludovic Orban îi delegase atribuțiile pentru conducerea Camerei Deputaților.

Florin Roman susținea că, potrivit cutumei, e rândul său să conducă ședința și nu rândul Ancăi Dragu. Mai mulți parlamentari l-au înconjurat pe Florin Roman și i-au cerut să plece de la pupitrul ședinței.

Ionuț Moșteanu de la USR PLUS i-a cerut civilizat, de la microfon, să plece, dar liberalul s-a lipit practic de scaun. Cel care l-a ridicat a fost George Simion de la AUR, care era ca de obicei în live, cu mii de urmăritori, și care a țipat la urechea lui Roman până când acesta s-a ridicat, mai ales că au intervenit și chestorii.

La ședința de joi s-a refăcut alianța PNL Cîțu - PSD, cele două partide votând împotriva propunerii privind stabilirea calendarului moțiunii de cenzură.

De ce se opune PSD votării moțiunii de cenzură? Doar pentru a-i prelungi viața politică lui Florin Cîțu cu 45 de zile. Iohannis îl vrea cu orice preț pe Cîțu premier până în ziua congresului PNL, 25 septembrie, iar pentru asta s-a bătut palma cu PSD. Este vizibil pentru oricine, oricât de mult ar încerca unii și alții să spună că nu vedem bine.

Suntem în data de 9 septembrie, mai sunt două săptămâni și jumătate până la congresul PNL. Dacă va câștiga Florin Cîțu și va rămâne premier, sunt două posibilități, să avem un guvern PNL - PSD - UDMR sau un guvern minoritar PNL - UDMR susținut din culise de PSD.

Dacă va câștiga Ludovic Orban, acesta spune că va reface în 48 de ore alianța PNL - USR - UDMR.

Cu toții sunt aleșii noștri, astfel că este mai puțin important cine va guverna. Penibil este altceva. Cum se jură Cîțu că el nu pupă PSD, deși doar pesediștii îi mai țin de scaun.

Sau cum refuză liberalii și pesediștii să voteze moțiunea în trei zile de la citire, cum s-a făcut de fiecare dată până acum. În Constituție scrie că moțiunea se dezbate în trei zile, nu scrie că se și votează, cumva s-a subînțeles. Acum pesediștii și echipa Cîțu spun că moțiunea trebuie dezbătură în trei zile, iar votul nu este reglementat...

Care este miza? Cîțu vrea să fie premier pe 25 septembrie, în ziua congresului, ca să aibă un avantaj în fața lui Orban. Pesediștii vor mulți bani la rectificare pentru primarii lor, așa că fac un compromis uriaș. Speră probabil să spele rușinea peste o lună și ceva, când guvernul Cîțu va trebui oricum să ceară votul parlamentului, pentru că s-a schimbat componența politică a cabinetului.

Ce se va întâmpla atunci, vom vedea. Cîțu nu poate rămâne premier decât cu susținerea PSD. Este extrem de puțin probabil ca AUR sau USR să voteze pentru Cîțu. De ce ar vrea însă PSD să deconteze eșecul guvernării Cîțu acum, când doar ce urcase pe val? Dacă va pica atunci Cîțu, ce rost are prelungirea crizei? Să vă mai spun de euro, de pandemie, de începerea școlii, de facturile pentru energie? Interesează pe cineva? Nici pe ei, nici pe noi la modul real, că altfel nu am fi atât de pasivi.

Vizualizări: 1,489

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: