S-a deschis Târgul Meșterilor Populari

Centrul municipiului Târgu Jiu a fost invadat de meșteri populari din toată zona Olteniei. Târgul Meșterilor Populari a fost deschis și în acest an de autorități și marchează ca în fiecare an Zilele Municipiului. Târgujienii au de ales între produse tradiționale de ceramică, costume populare autentice, artizanat și chiar dulciuri.

Costume tradiţionale, icoane din lemn, obiecte din ceramică, împletituri din nuiele şi alte obiecte de artizanat pot fi admirate în această perioadă, când la Târgu Jiu se desfăşoară Zilele Municipiului. Târgul se află la cea de-a opta ediție. ”Meșterii au răspuns ca de obicei invitației noastre, de altfel de fiecare dată încercăm să aducem meșteri noi, să promovăm meșteri din Gorj cât și din întreaga Oltenie, nu mai vorbim de faptul că în vară o să avem acel târg al meșterilor din întreaga țară. Le doresc să vândă cât mai mult și să se bucure de această săptămână”, a spus Pompiliu Ciolacu, om de cultură.


Ca în fiecare an, la târg participă cel mai renumit meșter olar din Târgu Jiu, Ion Retezeanu, cu o gamă variată de oale, ulcele sau cănuțe din lut. ”Am venit cu produse tradiționale de ceramică, specifice satului Găleșoaia. Avem ceșcuțe pentru țuică, ulcele pentru vin, oale pentru vatră, oale de sarmale. De când este târgul, de atunci sunt și eu, de la Eclipsă, din 99, particip în fiecare an de cel puțin două ori pe an. Prețurile variază în funcție de mărimea produsului, de la 2,5 lei la 60 lei”, a spus Ion Retezeanu, meșter olar. Nelipsit de la un astfel de târg este și Gheorghe Ciuncanu, meșter popular din Tismana. Acesta confecționează costume populare de peste 50 de ani iar prețurile variază între 50 și 200 de lei. ”Particip la acest târg de la prima ediție, sunt chemat vin, îmi place. Tradiția este din bătrâni, tatăl meu a fost un mare artizanat la Cooperativa Arta Casnică Tismana și eu am dus-o și o duc mai departe. Am un nepot căruia îi place această artă și vreau să continue el. Târgujienii au început să redescopere frumosul, cusătura de mână. Foarte mulți au început să cumpere costumele populare să meargă la Biserică cu ele, le place să meargă la slujbe în costum popular, tinerii la nunți”, a spus Gheorghe Ciuncanu, meșter popular din satul Topești.
Meșterii populari își vor expune produsele timp de o săptămână la Târgu Jiu.

Galerie foto



Vizualizări: 1,928

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: