Roşca cere redistribuirea minerilor între cariere

Sindicatul Liber de la Cariera Roşiuţa a cerut Complexului Energetic Oltenia o mai bună distribuire a personalului. Nelu Roşca a înaintat patru propuneri şi aşteaptă o analiză din partea directorilor companiei. Liderul de sindicat susţine că salariaţii de la Roşiuţa sunt mutaţi de la un utilaj la altul şi la un moment dat o să cadă în cap.

Nelu Roşca, preşedintele Sindicatului Liber Roşiuţa, a spus că este nevoie de o redistribuire a personalului între carierele miniere. „Am solicitat o analiză economică pentru fiecare utilaj în parte. Dau un exemplu. Husnicioara are 411 salariaţi, nu are beneficiari şi dă o navetă de cărbune la o zi şi jumătate. O navetă înseamnă 40 de vagoane. Roşiuţa are 940 şi ceva de salariaţi, dar dă cinci navete pe zi. Păi, cât dau eu în două săptămâni, ăştia dau în juma de an”, a exemplificat Nelu Roşca la Tele3.

Propunerile, înaintate companiei

Liderul sindical a făcut mai multe propuneri directorilor companiei. „Am solicitat relocarea de personal de la unităţile cu producţie mică la cele cu producţie mare, pentru că vrem cu toţii eficientizare. Să se completeze normativul de personal cu persoane din activităţile conexe Complexului Energetic Oltenia, aşa cum este negociat şi cum există în Contractul Colectiv de muncă. Este vorba de ELCFU, UIC. Nu ştiu dacă au surplus de personal, dar am cerut şefilor să facă o analiză, că de aia sunt şefi, de aia îi plătim cum îi plătim, că au responsabilităţi”, a spus Roşca.

Liderul de sindicat spune că unii salariaţi bine pregătiţi sunt folosiţi pentru paza unor utilaje. „Am mai cerut analiza performanţei pe fiecare utilaj şi redistribuirea personalului de la utilajele care nu funcţionează. Sunt utilaje lăsate sub paza unor salariaţi bine plătiţi. Trebuie mers în teren şi găsite de soluţii de reducere a pazei sau de încredinţare a acesteia, iar personalul calificat să vină în producţie”, a spus Roşca.

Nelu Roşca nu este de acord nici cu mutarea salariaţilor de la un utilaj la altul. „Un alt punct este ca programarea personalului să se facă pentru tot anul, pentru că în contractul colectiv de muncă avem programul la cinci, şase sau şapte zile pe săptămână. Nu vorbeşte de un timp de lucru fracţionat în cadrul unei subunităţi, pe utilajul x, y sau z. Având în vedere că din 60 de utilaje mai funcţionează doar 33, au instituit un program pe utilaje, de 7 zile, aleargă după cărbune până o să cădem în cap”, a spus preşedintele Sindicatului Liber Roşiuţa la Tele3.

Vizualizări: 3,998

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: